По темата дебатираха Милка Христова и Малина Едрева

Какви са аргументите "за" и "против" промяната на имена и създаване на нови пространства в София в чест на украинските герои.

Председателят на комисията по култура Малина Едрева каза, че редица европейски градове следват инициативата за преименуване на улици след войната в Украйна. "Украйна днес защитава всички нас, които сме с европейска ориентация. Отговорихме на обществения интерес съгласно нашите ценности. Не сме преименували улици, защото те носят имена на достойни хора, а и Наредбата не го позволява. Именувахме най-символното място, така че да отдадем нужното като съпричастност, уважение и памет. Участъкът между улица Никола Мирчев и улица Незабравка пред Руското посолство, нарекохме Алея "Героите на Украйна", обясни тя. И допълни, че ще има благоустройство на района.

По думите й освен това между улица "Латинка", "Жолио Кюри" и "Николай Хайтов", при метростанцията, ще има площад на името на Борис Немцов.

Кръщават алея и градинка до руското посолство „Героите на Украйна” и „Борис Немцов”

Според Милка Христова от СОС трябва да се разграничи отдаването на почит от отбиването на номер. "БСП излезе с деклрация, че решението за преименуване има конюктурен, незаконен характер, цели провокация и допълнително разделя гражданите. Кучешката алея с част от разбит тротоар и трамвайни релси, беше кръстена "Героите на Украйна". Една част от обществото приема, че героите са страдащите от войната, а друга свързват със Степан Бандера, който буди отрицателни чувства, тъй като е нацист и фашист", подчерта тя. 

За нея добрите намерения не трябва да показват наредбите. "Имаме драстично нарушение на Закона за устройство на териториите. При едно обжалване, решението пада "ходом". Нарушава се и наредбата за именуване - улици да се кръщават на личности с изключителни заслуги за България", уточни Христова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.