Според него държавата се управлява като стартъп компания

Програмиран фалит на лечебни заведения. Това прогнозира професор Костадин Ангелов, който тази седмица гостува в „Карай направо”, а като причина за това посочи непознаването на здравната система от страна на новите управляващи.

По думите му правилното решение е заложено в законопроект, който ГЕРБ са предложили. Със закон да се определят минималните нива на основните заплати по категории персонал в държавните лечебни заведения. За целта трябва държавата да осигури необходимия финансов ресурс.

Симидчиев: Сигурен съм, че ще има нов пик на COVID-19

Той коментира и отпадането на всички антиCOVID мерки в страната.

„Това, което се случва, е много добре. Има умора в обществото, но това не трябва бъде повод, който да ни успокоява, че пандемията си е отишла. Не, т я не си е отишла”, каза бившият здравен министър и допълни, че в момента се наблюдава голямо затруднение в лечебните заведения, защото само тези от тях, които имат инфекциозни отделения, могат да лекуват пациенти с COVID-19.

Спряна е COVID пътеката на НЗОК за болници без инфекциозно отделение

„Направи се една промяна от хора, които не познават системата – това е много опасно”, категоричен е лекарят.

По думите му в България в момента управляващи саботират работата на управляващи.

„Още когато беше създадено това правителство, аз излязох на трибуната и гласувах „Против”, защото се притеснявах, че държавата ще се управлява като частна фирма. Тогава сгреших. Държавата се управлява като стартъп компания. При стартъп компаниите ти можеш да жертваш парите, които са ти дадени, за да направиш някакъв експеримент. Когато обаче управляваш държавата, не можеш да си правиш експеримент с животите на 7 млн. българи ”, смята проф. Ангелов.

Борисов: Усещате ли как ви грабят

Костадин Ангелов заяви, че когато ГЕРБ са си тръгнали от властта, са оставили във фискалния резерв на държавата 12 млрд. лева. По думите му, според данни на БНБ, в момента в него има 4.7 млрд. лева.

„Това е т. нар. „неприкосновен резерв” – сребърният фонд и ядрените фондове”, обясни депутатът от ГЕРБ и попита къде са останалите пари.

По думите му държанието на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова е провокирано от липсата на авторитет у премиера Кирил Петков. Според проф. Ангелов изказването на министър-председателя, че Русия е „бензиностанция с ракети” е предизвикало дипломата.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.