Те искат да им бъдат изплатени средствата по договорите за строеж и поддръжка

Пътни строители излязоха на поредния си протест. Поводът - от бранша искат да им бъдат изплатени парите по договорите за строеж и поддръжка на пътища. Сумата, за която претендират, е 1 млрд. лв.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В София строителите се събраха пред сградата на парламента в 09.00 ч. След това недоволните тръгнаха на шествие и стигнаха до Министерския съвет. На жълтите павета пристигна и тежка техника. 

„Към 31 декември дължимите суми са около 1,1 млрд. Фирмите изнемогват, уволняват хора, продават техника”, каза Георги Златев от Браншовата камара „Пътища”.

„Тези ремонти са извършени миналата година. Официалната инфлация до момента е 20%. Поскъпването на суровините, които ние използваме, е над 40%. Платили сме си акцизи, данъци и сега ни предлагат 50%. Искаме 100%. Тук сме не само заради дължимите средства, но и защото почти година няма възлагане на пътни дейности от страна на държавата”, заяви Стефан Чайков от Браншовата камара. И допълни, че над 250 пътни отсечки не са завършени заради неизплатени суми.

Демонстрации и блокада на пътни артерии бяха организирани в още 20 града у нас.

Във вторник премиерът Кирил Петков предложи вариант, в който те да получат 600 милиона лева или около 50% от дължимите средства веднага. Останалите суми обаче ще бъдат давани след актове на парламента и оценка на експерти дали наистина ремонтите са се извършвали.

Петков: Предлагаме над 600 млн. да се платят веднага на строителните фирми

От Браншовата камара "Пътища" поканиха премиера да се срещне с тях на площад „Народно събрание”. 

„Пътищата в страната са в безобразно състояние. Постоянно се налага да съкращаваме хора”, коментира и Петко Николов, член на камарата.

Едновременно с националния протест на жълтите павета, демонстрации и пътни блокади има в редица градове на страната. Целта е браншът да покаже единна позиция. 

В 11 часа бе затворен и главният път от Русе към София, в отсечката преди Бяла, както и кръстовището пред граничния пункт „Дунав мост” при Русе

„За пореден път сме се събрали на протест, осмият такъв от началото на август. От тогава исканията ни са само едни - да получим това, за което сме се разбрали. Това са 28 милиона лева за ремонта на АМ „Тракия”, обясни Петя Стоянова от „Автомагистрали - Шумен”.

На място дойде и председателят на КНСБ Пламен Димитров, който призова правителството да изплати дължимото.

Блокади са предвидени и на Айтовския проход. Недоволството на служителите в АМ „Черно море” продължава повече от девет месеца.

„Очакваме плащания за участъка Чирпан - Стара Загора, за близо 28 милиона лева, за да можем да работим спокойно. Все още няма съкратени хора от дружеството, но има много напуснали, заради забавеното изплащане на възнагражденията. Забавянето е с около месец - два, като не сме получили заплати за месец февруари и март”, казват протестиращите.

Блокада имаше и на пътя Хасково-Димитровград. Най-голямата пътностроителна фирма в региона има да получава 40 милиона лева за извършени ремонти. Голяма част от нейните служители вече са освободени от работа и са на Трудовата борса. Протестиращите настояват за незабавно изплащане на дължимите суми.

Над 200 служители на пътноподдържащата фирма за област Велико Търново блокираха за 30 минути пътя Русе - Свиленград край старата столица. Исканията са им за превеждане на изработения труд, който, по техни сметки, възлизал на 50 млн. лв. В това число влизало и зимното поддържане. В пътноподдържащата фирма вече са започнали съкращения.

Петков: Утре ще има пари за пътните строители

Блокада имаше и в района на Пазарджик. Пътните строители с тежка техника и жива верига затвориха единствения вход на града откъм автомагистрала “Тракия“ и така, на практика, спряха движението към столицата. Полицейските служители, които обградиха протестиращите, не им позволиха да излязат на магистралата и да я блокират. В недоволството им се включиха и десетки работници от пътните фирми в Пловдив. Те заявиха, че са принудени да напускат, тъй като не могат да издържат семействата си без пари.

„Всички имаме кредити. Трябва да изплащаме ток, вода, храна, семейство. Чакаме на заплатата. Хлябът ни е тук, работата ни е  тук. Трябва да ни изплатят парите. Ако не ни изплатят това, което трябва да бъде, оставаме без пари, оставаме без работа”, каза пред камерата ни Стоян Иванов, който е служител на пътна фирма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.