Джо Байдън обвини Владимир Путин в извършване на геноцид

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е арестувала проруския политик Виктор Медведчук, който е най-близкият и влиятелен съюзник на Владимир Путин в Украйна, съобщи международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев. Говори се, че Медведчук е кум на Путин и кръстник на дъщерите му. Той се е укривал от началото на войната в Украйна. 

Зеленски предлага размяна на Медведчук с пленените в Русия украинци (ВИДЕО)

По-рано президентът Володимир Зеленски публикува снимка на Медведчук. На нея руснакът е закопчан с белезници и облечен с камуфлажна униформа с пришито знаме на Украйна като апликация към нея. Зеленски предложи на Русия да го размени за заловени украинци. 

Засега от Кремъл няма отговор на предложението на Киев за размяна, въпреки информацията, че кумът на Путин е бил готвен за човек, когото руснаците ще сложат начело на Украйна ако тя бъде превзета.

Байдън: Путин е диктатор, който извършва геноцид

„Целта на Русия е да разшири своя контрол отвъд Донецк и Луганск, завладявайки целия Донбас. Струпват се руски части по границата с Украйна, а ударите по Мариупол, Николаев, Харков и Запорожие продължават”, обясни международният ни редактор.

А междувременно Джо Байдън обвини Владимир Путин в извършване на геноцид. Досега терминът беше използван от украинския президент Зеленски, но никога от американската администрация.

„Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света. Да, нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята дори да можеш да бъде украинец. И доказателствата се увеличават. Малко по-различно от миналата седмица, но излизат все повече доказателства за буквално ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна. И тепърва ще научаваме все повече и повече за опустошението. Ще оставим адвокатите да решат как, в международен план, да квалифицират случилото се, но според мен изглеждат точно така”, каза в речта си американският държавен глава, а малко по-късно, пред журналисти, повтори думите си.

Макрон отказа да използва думата "геноцид" за действията на Русия в Украйна

Украинските власти твърдят, че между 20 и 22 хиляди души са загинали в обсадения и подложен на постоянен обстрел Мариупол. Оцелелите описват родния си град като истински ад.

„Всички сгради бяха разрушени или имат дупки по тях, имаше мъртви тела на улицата”, спомня си напусналата вече Мариупол Анна Сердюк.

Въпреки появилите се твърдения, Съединените щати засега не могат да потвърдят, че в Мариупол руснаците са използвали химическо оръжие.

„Не сме в състояние да потвърдим каквото и да е, не мисля, че и украинците могат. Имахме достоверна информация, че руските сили могат да използват различни средства за борба с безредиците, включително сълзотворен газ, смесен с химически агенти”, каза в изявление държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън.

Все повече оцелели украинци свидетелстват за преживявания и зверствата на руските войници.

“Всяка вечер нахлуват в домовете на хората, измъкват ги, бият ги. Моите съседи бяха пребити. Слава Богу, че са още живи. Сигурно го правят, за да плашат хората, така че винаги са в страх. Там беше ужасно. Нетърпимо е. Не знаеш дали ще се събудиш жив”, разказва Руслана Захрузетска, жителка на Херсон, която вече е напуснала града.

МО на Русия: 1026 украински войници се предадоха в Мариупол

И докато Москва струпва военни части в източна Украйна, на север от Киев продължава разкриването на масови гробове. В тях са заровени убити местни жители след временната руска окупация, а в разследването предполагаемите военни престъпления участват и френски специалисти.

Главният прокурор на Украйна заяви, че иска да си свършат работата открито, по стандартите на международното хуманитарно право.

„Ето защо тук имаме наши международни колеги, които могат да видят всичко, те могат да видят реалната ситуация тук, истински гробове, истински мъртви тела”, допълни Ирина Венедиктова.

Работата на разследващите е затруднена от факта, че войната продължава и не могат да достигнат до много унищожени райони като например Мариупол.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.