Напрежението в Източна Украйна продължава да се покачва

Напрежението в Източна Украйна продължава да се покачва в очакване на мащабна руска офанзива там.

Москва и Киев струпват сили в източния регион Донбас, а сателитни снимки показват придвижване на руски войски и оборудване на поне три места по границата с Украйна.

Джо Байдън и Борис Джонсън разговаряха по телефона, като обсъдиха как да се засили икономическият натиск върху Русия и да се прекрати зависимостта на Запада от нейния петрол и газ. Разговорът се проведе часове преди Байдън да обвини Путин, че е "диктатор", който извършва геноцид в Украйна. В речта си Байдън за първи път нарече руските действия в Украйна "геноцид", като преди това само ги определяше като военни престъпления.

Байдън и Джонсън отново обсъдиха руския газ

„Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света. Да, нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята дори да можеш да бъде украинец. И доказателствата се увеличават. Малко по-различно от миналата седмица, но излизат все повече доказателства за буквално ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна. И тепърва ще научаваме все повече и повече за опустошението. Ще оставим адвокатите да решат как, в международен план, да квалифицират случилото се, но според мен изглеждат точно така”, каза в речта си американският държавен глава.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.