Той благодари на държавния ни глава за принципната позиция на България

Продължава посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба у нас. Първият дипломат на Украйна разговаря с президента Румен Радев. Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и българската подкрепа за страната.

Пред госта си президентът Радев призова братоубийствената война да спре, което предизвика и реакцията на украинския първи дипломат.

„Още в първите часове на войната България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Русия към вашата страна. Още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно най-бързо”, заяви Румен Радев.

„След като Русия нападна Украйна малко хора ще могат да си преобърнат езика и да нарекат украинския и руския народ братски, освен ако нямат предвид Каин и Авел”, каза Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба пристигна на посещение у нас (ОБЗОР)

„Настояваме за бързо международно разследване и наказание на виновните за зверствата. Болшинството президенти от формата B9 изготвихме декларация за по-бързото приемане на Украйна в ЕС", заяви още Радев и изрази надежда, че Украйна прави всичко за намаляване на жертвите сред българското население, предаде БГНЕС. 

Кулеба благодари на държавния ни глава за принципната позиция и допълни: „Вие, г-н Радев, сте не само лидер, но и военен. Затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Много се надявам украинските бежанци да се върнат”.

Кулеба отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да просперира и затова, по думите му, трябва двете държави да продължат със санкциите.

Кулеба от България: Борим се и за вас, за да не се изправяте пред тази трагедия (СНИМКИ)

„Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия”, допълни украинският външен министър.

„Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна - тя е много важна”, каза още Кулеба и подчерта, че украинците и българите имат много по-големи основания да се смятат за братя.

Дмитро Кулеба разговаря и с председателя на парламента Никола Минчев. Украинският гост ще присъства и на закрито заседание на външната комисия в парламента.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС