Той се срещна с депутатите от Комисията по външна политика в НС

„Доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. Дали ще получим военна помощ от България, това зависи от политическата дискусия в парламента, дотогава ще се бием с каквото имаме”. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пред журналисти в Народното събрание.

Генчовска: Премиерът Петков и Кулеба са обсъждали военната помощ за Украйна

„България е направила наистина много за европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което ценим”, заяви Кулеба и добави: „Вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и във връзка с военната помощ, оставяме това решение на парламента на България”, уточни дипломатът.

„Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебаят, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия, избиването на наши граждани”, каза украинският министър на външните работи.

Кулеба след срещата с Радев: Трябва да продължим със санкциите

По-рано Кулеба се срещна с депутатите от парламентарната комисия по външна политика. На разговорите в Народното събрание присъства министърът на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Председателят на Външната комисия Венцислава Любенова приветства украинския гост в българския парламент. „Уверявам Ви, че всичко, което се случва във Вашата родина, вълнува сериозно и постоянно всички нас тук - българският парламент, българската държава, но най-вече българското общество, заяви Любенова.

Снимка: БТА

„Това е така не само заради здравите исторически, културни, религиозни връзки между нашите народи, не само, защото сте наш съсед и защото стотици хиляди българи наричат Украйна свой дом, не само, защото това грубо нарушение на вашата сигурност има отражение и върху тази на България, а заради непредизвиканата, незаслужена и брутална агресия, която беше проявена срещу суверенна и независима Украйна, срещу мира и живота на невинни украински граждани”, посочи тя.

Кулеба от България: Борим се и за вас, за да не се изправяте пред тази трагедия (СНИМКИ)

Това разтърси българското общество точно толкова, колкото разтърси и цяла Европа, а и света, коментира председателят на Външната комисия в началото на срещата, което беше открито за медиите.

Преди това украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, БГНЕС