Рязко е спаднал и броят на ваксиниращите се

За първи път от разгара на пандемията у нас през вчерашния ден нямаше починали пациенти с COVID-19. Това показват данните в единния информационен портал. На този фон - експерти не очакват да има нова голяма вълна на заразата в България. Изчисленията на математиците показват, че през инфекцията вече са преминали между 4 и 5 милиона българи.

„България е от държавите, които имаха най-много преболедували и починали, поради което ние ще имаме най-дълъг период, в който, при отсъствие на някакви нови радикални варианти, да не се притесняваме”, заяви математикът Лъчезар Томов.

COVID-19 у нас: Нито един починал за денонощие

Нов вариант може да дойде от Китай, където над 300 милиона души са в локдаун, заради ръст на случаите на Омикрон.

Според Томов вариантът е лек само за хора, които са преболедували. За хора, които не са се срещали с вируса като в Китай и Хонконг, той е тежък като предишните варианти.

„Ние имаме потенциален риск от това, че минавайки през толкова стотици, милиони хора, може да доведе до нова мутация”, смята математикът.

На фона на затихващата пандемия у нас, рязко е спаднал и броят на ваксиниращите се, отчитат от кабинета на „Александровска” болница - около 100 дози на седмица.

„Хора, които се колебаят, сега е моментът да вземат своето позитивно решение и да осигурят себе си и близките си. Омикрон протича по-леко, но за някои хора той продължава да бъде фатален и да губим човешки животи”, алармира д-р Васил Михайлов.

Най-големият район в Пекин започва масово тестване за COVID-19

Данните за 4-та доза остават противоречиви, казват медици.

„Тя гарантира около месец-месец и половина по-високи антитела и не чак толкова добре изразен клетъчен имунен отговор. В Израел се установи, че четвъртата доза няма, за съжаление, този силен бустерен ефект, който има при третата.  И все пак - ако бъде разрешена у нас - тя е препоръчителна за хора над 65 години”, допълва д-р Михайлов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.