Държавата няма да допусне пътна блокада, каза транспортният министър

Държавата няма да допусне пътна блокада. Това обяви във Facebook министърът на транспорта Николай Събев. В следващите дни се очаква поредна среща с автобусните превозвачи и властта, заяви за NOVA заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов.

Правителството и министър-председателят са готови да продължат диалога с превозвачите, въпреки изтеклите записи. „Премиерът Петков не е затворил вратата си за превозвачите, напротив”, обясни зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов.

Зам.-председател на НС: Премиерът Петков не е затворил вратата си за превозвачите

Недоволството е свързано и с по-сериозния контрол върху субсидиите в бранша, който държавата вече налага, написа в профила си във Facebook транспортният министър. Въпреки обявената блокада за 18-и май, управляващите няма да допуснат прекъсване на превозите. И призоваха за търпение. 

„Аз очаквам те да бъдат поканени отново, но се надявам този път да изпратят представители, които наистина желаят да чуят какво има да им каже правителството, а не да налагат едностранно условие”, подчерта Иванов.

Спирането на вноса на руски петрол ще постави страната ни в „неизгодна позиция“. Затова сме поискали отсрочка каза председателят на парламента Никола Минчев. Той изрази надежда, че отговорът от Европейската комисия ще е положителен.

„За момента трябва да се фокусираме върху реалистичния сценарий, а той е да получим исканото от нас изключение”, добави той.

Изтече запис, за който се твърди, че е от срещата на премиера с превозвачите

Темата за евентуално вето върху пакета от евросанкции срещу Москва и  газовата криза все още не е стигнала до парламента. Според Минчев обаче депутатите биха се обединили около националния интерес.

„Когато се стигне до подобна важна дискусия в залата, народните представители ще проявят необходимия разум и необходимата отговорност. В случая с решението от тази седмица за военнотехническата помощ за Украйна, в крайна сметка видяхме, че 200 депутати гласуваха за решението, което беше прието. Това показва доста широк консенсус”, уточни още той.

Колко стабилна е коалицията ще зависи от поведението на всеки един от партньорите смята още председателят на парламента. „Когато се появяват искания тип „или ще стане моето, или нищо” това няма как да проработи”, е мнението му.

Превозвачите напуснаха срещата при премиера

„Ние имаме коалиционно споразумение с останалите три партии. Ако нещо в него сме го разбрали и сме се подписали - коалицията се опира на това нещо. Много бих искал останалите коалиционни партньори да подхождат по същия начин. Ако нещо не им харесва, което е извън коалиционното споразумение, да не спекулират с „ние ставаме и си тръгваме”, подчерта председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.  

В следващите седмици правителството ще търси и различни варианти за доставки на газ.  Това ще бъде и целта на премиерската визита във Вашингтон следващата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.