Съмнения има за дете в Бургас

Има ли регистриран първи случай на неизвестния остър хепатит у нас? В неделя в ефира на NOVA здравният министър Асена Сербезова съобщи за случай в Бургас. По-късно на страницата на здравното министерство обаче обявиха, че резултатите от пробите  предстои да излязат в началото на тази седмица.

Детето е хоспитализирано преди празниците в УМБАЛ-Бургас. Малкият пациент е на 4 години и половина и ходи на детска градина.

Здравният министър: Има случай у нас на острия хепатит при деца

„Разгърната симптоматика не е имало. Имаше завишени стойности на чернодробните ензими, обща отпадналост, пожълтяване на кожата и склерите. Детето е лекувано в болница около една седмица и вече е изписано”, обясни д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на болницата.

Пробите на детето са изпратени в РЗИ-Бургас. Оттам заявиха, че все още няма потвърждение, че става въпрос за остър хепатит.

„На съответната детска градина е издадено предписание да се направи дезинфекция на помещенията и да се наблюдават контактните лица”, заяви д-р Мирослава Коселкова.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.