МЗ: Резултатите от пробите не са излезли

Първи регистриран у нас случай на острия хепатит при деца, докладван вече от редица европейски държави. Това съобщи в предаването „На фокус” здравният министър проф. Асена Сербезова.

Става дума за дете от Бургас, което вече е оздравяло. Хепатитът е наричан от експертите „мистериозен”, защото не е ясен причинителят му. Данните до момента показват, че около 10% от пациентите развиват тежки усложнения на черния дроб. 

 

 

Във връзка с изнесената от Сербезова информация от Министерството на здравеопазването информираха, че резултатите от пробите, изпратени в НЦЗПБ, все още не са излезли. Това се очаква да стане в първите дни на работната седмица.

Припомняме, че на 5 април 2022 г. Великобритания докладва към СЗО за увеличаване на случаите от остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия.

Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими.

Европейският Център за контрол на заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността относно случаи на тежък остър хепатит при деца с неизяснена етиология и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.