По думите на доц. Огнян Боюклиев в момента се наблюдава презапасяване с жито

„Проблеми със зърното и реколтите има от миналата година. Най-големите производители в света са Китай, Русия, САЩ, Украйна, Канада и Аржентина”. Това каза в студиото на „Здравей, България” доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН.

„Русия изнася зърно, но тя наистина държи монопола и се възползва от това – война е”, допълни доцентът. По думите му в момента се наблюдава презапасяване с житни култури.

ООН предупреждава за глобална криза с храните

ООН организира извънредна среща заради кризата с храните. Антонио Гутериш призова украинските пристанища да бъдат отворени, защото от блокадата страдат държави, които нямат нищо общо с войната, която започна Кремъл.

„Русия трябва да позволи безопасния и сигурен износ на зърно, съхранявано в украинските пристанища. Руската инвазия в Украйна засилва и ускорява всички тези фактори - изменението на климата, COVID-19 и неравенството. Това заплашва да хвърли десетки милиони хора към продоволствена несигурност, последвана от недохранване, масов глад и криза, която може да продължи с години”, каза генералният секретар на ООН.

Индия ще помага с 4,3 млн. тона пшеница на нуждаещи се страни

От продоволствената криза са заплашени най-вече по-бедни държави. Цените на основни храни са се повишили до 30 процента. Пшеницата удвои цената си на борсата в Чикаго, спрямо стойностите от миналата година. Западът обвинява Русия, че си измисля причини да спира стоките.

Според министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок Русия е започнала зърнена война, разпалвайки световна продоволствена криза.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.