„Известно време ще отнеме промените да бъдат отразени в учебниците”, добави той

Привършва прегледът на учебните програми. През следващите няколко месеца до септември трябва да бъдат направени предложения за това какво да се промени в тях. Известно време ще отнеме промените да бъдат отразени в учебниците. Това коментира в „Здравей, България” министърът на образованието акад. Николай Денков.

„Опитваме се да дефинираме къде са истинските проблеми. Казваме, че проблемът е математиката. Но ако погледнете анкетите - в първи клас никой не се оплаква. Във втори клас изведнъж се появява проблемът”, посочи министърът.

Според акад. Денков има две неща около квалификацията на учителите, които трябва да се променят максимално бързо. „Едното е да вложим повече практически занимания в обучението на студентите. Чуваме като коментари, че те се подготвят твърде теоретично и когато влязат в клас са изненадани от това, което виждат. Стажовете и практическите занимания трябва да започнат по-рано”, смята той. И допълни: „Второто е квалификацията да бъде насочена към това, което липсва на конкретния учител. Между училищата има огромна разлика. Всеки учител среща специфични проблеми”.

Министърът коментира визитата си на общото събрание на Софийския университет. „Да, имаше прието решение. Те казват: „Ние искаме реформи, но искаме да участваме в тях”. Това е съвсем разбираем призив от страна на СУ. Диалогът с тях ще се интензифицира. Ние ще продължим да работим заедно. Важно е реформата да се води от тези, които са най-напред в този строй”, уточни акад. Денков.

Допълнителни учебни седмици той обясни, че трябват за ваканции, за да могат учениците и учителите да почиват периодично. „Не по-малко важно е да вкараме новите методи за образование, които се развиват изключително бързо”, допълни министърът на образованието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.