Коментарът му идва, след като депутати от ИТН напуснаха заседанието на кабинета

Очевидно има някакво напрежение, след като министри са напуснали заседанието на кабинета. Към момента нямам допълнителна информация. Това каза председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров. 

„Поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори, очакваме информация от Министерския съвет и по-късно днес Изпълнителният съвет на „Продължаваме Промяната” ще излезе с декларация и пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси, посочи той.

Министрите от ИТН напуснаха заседанието на кабинета

„Както виждате, не ние напуснахме МС, не ние имаме претенции за средства, които има или няма в бюджета, така че трябва да съберем информацията и тогава да можем да ви отговорим", коментира още председателят на ПГ на ПП.

Попитан дали ИТН са надежден партньор, Гюров каза, че това е въпрос, който сега ще си проличи по време на актуализацията. „От наша страна взимаме всички мерки да върви комуникацията, защото от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите. Това изисква много строг график на приемане на актуализацията през комисии и през пленарна зала”, допълни той.

„Това, което виждам в медиите - заявки за допълнителни средства за МРРБ, за увеличение на заплатите в МВнР, са неща, които са обсъждани още при приемането на бюджета. Залегнали са и в нашето коалиционно споразумение и там съвсем ясно е казано, че увеличение на заплатите става след промяна на устройствени правилници и оптимизиране на състава и дейността на отделните министерства, посочи Гюров. Той отбеляза, че в бюджета, в сегашното му състояние, има близо 300 млн. лева, предвидени за тези административни реформи и сега министерствата трябва да си свършат работата.

Каримански: Нищо на нашите министри не е било одобрено

Попитан липсват ли 3 млрд. лева в бюджета на регионалното министерство за пътища и общини, които бил обещал вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, Гюров каза, че няма нещо, което да липсва в бюджета. „Няма как едни 3 млрд. да ги има и после да ги няма. Няма липсващи средства”, посочи той. Гюров отбеляза, че за регионално развитие досега в предишните години са разходвани средства от около 1-1,3 млрд. лева, за тази година има предвидени над 3 млрд. лева. В отговор на въпрос той каза, че на този етап не се обсъжда да бъдат отпуснати допълнителни средства за регионално развитие.

Попитан дали актуализацията на бюджета може да се окаже проблем за коалицията, Гюров изрази надежда, че това няма да стане, защото става въпрос за антикризисните мерки и подпомагането на над 2 млн. пенсионери, работещи семейства, хора, засегнати от кризата.

На въпрос дали е вярно, че на заседанието на правителството е предложен изцяло нов проект на актуализация на бюджета, Андрей Гюров изрази съмнения, че такова нещо може да се случи, след като обсъждат тази актуализация в последните вече две седмици.

Въпреки напрежението: Кабинетът прие актуализацията на бюджета

Относно това, че проектът е публикуван преди да се съберат предложенията и мненията на всички, председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” обясни, че има процедура, по която бюджетът трябва да бъде представен, така че да може да бъде обсъждан от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според него това техническо решение не може да бъде повод за спор.

Припомняме, че министрите от „Има такъв народ” Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Радостин Василев напуснаха заседанието на Министерския съвет заради спор около актуализацията на бюджета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА