Той навлезе във въздушното ни пространство в сряда вечерта

Ето го изоставения самолет, нарушил въздушното ни пространство. Той вдигна на крак военновъздушните сили на няколко държави, включително и българските. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Машината е навлязла във въздушното ни пространство в сряда вечерта без необходимото разрешение и е кацнала в района на Търговище.

Военният министър Драгомир Заков поднесе венец пред парламента в гръцката столица, след което се отправи към министерството на Националната отбрана, където имаше официална церемония по посрещането му. Във връзка с темата за малкия двумоторен самолет Заков заяви, че той, макар и да нарушил въздушното ни пространство, не е представлявал опасност. Самият самолет е засечен в Унгария, преминал е през Румъния, Сърбия и България. Още в репортажа.

“Започвайки от Слoвакия, преминавайки през Унгария, където е забелязан за първи път, (минал е през) Румъния и Сърбия, и след това е навлязъл в българското военновъздушни пространство” обясни военния министър. 

Откриха изоставен самолета, нарушил въздушното ни пространство

От Атина Заков заяви, че летателният апарат не е представлявал заплаха за сигурността на страната ни.

На борда е имало двама души. Летели са на ниска височина. Пилотът така и не отговорил на опитите за радиовръзка. От МВР също са вдигнати на крак заради самолета. 

"Заредил е във Видинско. После, ние смятаме, че е кацнал близо или между Търговище и Шумен. На частен плац. Той беше открит късно снощи,  с едно платнище отгоре. Двигателят беше още топъл", поясни вътрешния министър Бойко Рашков. 

Машината е излетяла от Литва. Предстои да се изясни причината за кацане на самолета у нас, както и кои са пилота и пасажера. 

Заков: Самолетът, нарушил въздушното ни пространство, беше следен през цялото време

Пилотът е летял опасно ниско - 100 до 500 метра надморска височина, затова не са засечени от Ф-16 на румънските военновъздушни сили. Разследващите са открили камера със СИМ карта, която е била на покрива на самолета, научи кореспондентът на NOVA на място. 

По данни на прокуратурата самолетът е незаконен.

“Намерен е случайно при обход на МВР по указание да се посетят такива места, където може да се каца. Съставът е за незаконно завладяване на въздухоплавателно средство. Такива са засега данните, които имаме - че по незаконен начин е завладяно това въздухоплавателно средство”, каза Диляна Стоянова, окръжен прокурор на Търговище.

Самолет наруши въздушното ни пространство

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.