И защо самолети F-16 не са успели да го принудят да кацне

Окръжната прокуратура в Търговище разследва кражба на самолет. Разследването е срещу неизвестен извършител. Така е формулирано обвинението по случая, който вдигна под тревога военновъздушните сили на няколко европейски страни.

Засега се знае, че самолетът е излетял от Литва без одобрен летателен план. Преминал е през Унгария, Сърбия, Румъния и е стигнал до България. У нас беше намерен изоставен на старо летище в търговищкото село Буховци.

Машината е шестместна, произведена през 1962 г. Последната му регистрация е от 2009 година. След това е дерегистриран.

Ето го изоставения самолет, нарушил въздушното ни пространство (СНИМКИ)

В Румъния са вдигнати F-16. Те обаче се движат много по-бързо от самолетчето, което лети с 200 км в час, така че не успяват да го принудят да кацне. Летял е и ниско – между 100 и 500 метра надморска височина. Според специалисти това е изключително опасно.

Смята се, че този човек е бил професионалист, изключени са му били транспондерите.

„Това е предавател, който обозначава позицията на самолета. Така наземни станции могат да открият това въздухоплавателно средство”, обясни Венцислав Петров, който има подобен самолет.

Откриха изоставен самолета, нарушил въздушното ни пространство

Той обясни, че за изпълнението на такъв международен полет трябва да се излети от международно летище и да се кацне на такова.

„В България има пет такива летища – летище София, летище Варна, летище Бургас, летище Пловдив и летище Горна Оряховица. Законен полет от чужбина може да се осъществи само кацайки на едно от тези летища. Трябва да се направи и предполетна подготовка, която включва полетен план”, обясни Петров.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.