Началникът на кабинета коментира опитите отношенията между нея и Кирил Петков да бъдат компрометирани

„Мисля, че г-н Кирил Петков е най-диалогичният човек, който спояваше тази коалиция. „Продължаваме промяната“ застава твърдо зад личността на Кирил Петков като премиер, защото той може със своята убеденост и силна воля да не позволи източване на държавни пари и корупционни сделки".Това заяви в „На Фокус” началникът на кабинета Лена Бориславова.

На въпрос дали е възможна ротация, в която Асен Василев да стане министър-председател, а Петков финансов министър, началникът на премиерския кабинет заяви: „Не я изключвам, но не сме я обсъждали."

„Ако се фокусираме върху примера, който е известен на цялото общество – говоря за избора за управител на БНБ. Там много ясно видяхме кой е коалиционният партньор, който се държи авторитарно, който тропа по масата и казва или тази личност, или никой друг", допълни тя.

Началникът на кабинета: Готови сме за избори, но ще направим всичко възможно да ги избегнем

Бориславова коментира интервюто, което лидерът на ИТН Слави Трифонов даде пред Радио Дарик по-рано в неделя.

„Моето впечатление от интервюто с г-н Трифонов е, че той апелира как другите коалиционни партньори трябва да се вслушат в него и как те трябва да са отговорни. Той не носи отговорност за това, което се случва и ако не е неговото, не може да е нищо друго. В момента колегите от ИТН продължават да не си вдигат телефоните и не можем да обсъждаме каквито и да било варианти за управлението и коалицията", допълни началникът на кабинета.  

Бориславова отказа да коментира защо Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията, но според нея причината не е бюджетът.

„Аз лично се обадих на г-н Балабанов вечерта преди Министерския съвет да попитам дали да очакваме изненади от тяхна страна. Тогава след 40 минути той ми върна обаждане и отговорът беше „не”. Вместо това на следващия ден видяхме в МС едно поведение, което прилича на това на ГЕРБ – блъскане на столове, тряскане на врати, демонстративно напускане по времето на гласуване на бюджета. Бюджет, от който зависи реформата на пенсиите, данъчните облекчения за работещи родители”, каза тя.

Трифонов за ПП: Тези хора не стават за управление на държава

И допълни, че „не може да си обясни безотговорното и неморално поведение на ИТН”.

„Това, което трябва да направи всеки един отговорен политик, е да се опита да не хвърли държавата в хаос”, поясни Бориславова.

Тя поясни, че министерските оставки няма да бъдат гласувани, докато бюджетът не мине в НС. Относно информацията, че Андрей Гюров ще се кандитира за поста на министър на външните работи, Бориславова заяви, че това е спекулация.

Шефът на кабинета смята, че пояснението на Трифонов, че ИТН излиза от коалицията заради Северна Македония, е заблуда.

„През последните дни виждате, че премиерът ясно каза дори на канцлера Шолц, че Скопие трябва да признаят българските граждани. Няма отмятане от коалиционното споразумение.", смята Лена Бориславова.

Според нея истинската причина за напускането на ИТН се крие в промяната на санитарния контрол в „Капитан Андреево". 

Шефът на кабинета коментира и опитите отношенията между нея и Кирил Петков да бъдат компрометирани.

„И двамата сме коментирали нещата с нашите близки и имаме тяхната пълна подкрепа. Това е единственото доказателство, че нещата, които правим са подразнили хората, които финансират тези медии. Има няколко субекта, които може да стоят зад подобна атака. Човек никога не може да е подготвен за такава атака, но ние продължаваме напред", категорична бе Лена Бориславова. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.