Това са Николай Радулов, Деян Петков, Иво Атанасов, Светлин Стоянов и Георги Георгиев

Нов епизод от бурята в „Има такъв народ”. След разцеплението на партията на Слави Трифонов, днес бяха направени нови разкрития за сложните отношения във формацията. Петимата отцепници официално внесоха заявления за напускане на партията. А от другата страна на барикадата отговориха с контраобвинения. Премиерът Кирил Петков отрече да има задкулисие и договорки. Но заплаши, че блокирането на работата на парламента може да коства на страната 12 милиарда европейски средства за българската икономика.

Ябълките на раздора, довели до напускането на коалицията, се оказаха инфраструктурните проекти, фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево” и битката за КПКОНПИ.

Николай Радулов, Деян Петков, Иво Атанасов, Светлин Стоянов и Георги Георгиев са подали своите заявления за излизане от ПГ на ИТН, както обявиха вчера на пресконференция, и стават нечленуващи в парламентарна група народни представители. Критичната точка на търпимост дошла бавно.

Станислав Балабанов: Правят се опити още депутати да бъдат убедени да напуснат ИТН

Аргументите им да напуснат - ИТН е лидерска партия с лидер, който те не познавали. Наяве започнали да излизат зависимости с определени бизнес кръгове, твърдят народните представители. Решението да напуснат редиците на ИТН не е взето спонтанно, обявиха част от вече бившите депутати на Слави Трифонов. А обяснението, че други, вместо тях, ще взимат решенията в партията,  били чести. „Не си представяйте, че вие сте политици. Поредният случай беше преди седмица. Тошко пак ни каза вие сте никой”, сподели Николай Радулов, един от депутатите, които напускат ИТН.

Опити за вмешателство имало и по линия на политиката за вътрешна сигурност. „В началото на това НС се опита да ни събере охранителят на Слави. Каза, че той иска тази група да работи и той поема този група. Искаше да вкара двама души в МВР, които са компрометирани с побоите, при което аз се изсмях”, допълни още Радулов.

ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството в сряда

Политическата интрига се заплете като беше намесено името на бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. „Беше обещан 1 млрд. на общините за ВиК проекти. Аз съм се срещал с човек, който се е представял, че е упълномощен от името на Орлин Алексиев да договаря с кметове да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да спечели правилният строител”, каза единият от напусналите ИТН депутати – Георги Георгиев. Той намеси и регионалното министерство в скандала. „Зная, че вече е имало изплащане на комисионни. На повечето от фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени спорните проекти, които минаха през НС”, допълни депутатът.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов заяви, че нито една обществена поръчка не са успели да проведат през тези 6 месеца. „Няма нищо, което да има спечелено, и да кажем тази фирма или онази фирма”, увери той.

Ива Митева пък призова за факти, които да докажат наличието на корупция в партията. „Ако ми покажат документи и аз се убедя, че има корупция, аз ще бъда дотук”, категорична беше депутатката.

Продължава търсенето на депутати за мнозинство в НС (ОБЗОР)

Пример за схемата с вземането на решенията в ИТН разкри и народният представител от „Продължаваме Промяната” Росен Костурков. Конкретно за граничния пункт „Капитан Андреево” и отстраняването на частната фирма, правила фитосанитарния контрол на влизащите камиони. „Откакто овладяхме там нещата, нещата в коалицията ескалираха рязко. Връзката между ИТН и хората около фирмата в „Капитан Андреево” започва да се подрежда”, каза още Костурков. А поведението на представителите на ИТН в парламентарните комисии по земеделие и антикорупция клонели повече към действията на ГЕРБ, допълни той.

Въпреки персоналните благодарности от премиера към петимата депутати и спортния министър, отцепилите се казват че не са им предлагали пари. Оказва се обаче, че е имало нов опит за разцепление. „Министър-председателят продължава да звъни, да се моли, да предлага. Има хора, които се страхуват да говорят в медийното пространство”, разкри Станислав Балабанов от „Има такъв народ” и поясни, че има информация за поне още петима от групата, с които премиерът е разговарял.

Петимата, подали заявления за напускане, тази вечер в сайта на парламента вече са отбелязани като нечленуващи в ПГ.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook