На този етап единствената мярка срещу него е отнемането на паспорта му

Задържаният за запалването на Културния клуб „Иван Михайлов" в Битоля Ламбе Алабаковски от днес е на свобода, съобщава БГНЕС. На този етап единствената мярка срещу него е отнемането на паспорта му. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля.

Съдът остави под домашен арест Ламбе Алабаковски заради палежа на българския културен клуб

Първоначално той беше с мярка за неотклонение задържане под стража за 8 дни, която беше заменена с домашен арест, с обяснението, че има възможност за бягство, тъй като певецът има двойно гражданство, македонско и американско.

САМО ПО NOVA: Говори адвокатът на Ламбе Алабаковски

Припомняме, че описанието на подпалвача от Битоля беше дадено от българския министър Теодора Генчовска, която веднага след събитието се отправи от Скопие към Битоля, където бе информирана за извършителя в полицейското управление.

„На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска“, каза Генчовска и добави, че лично тя смята, че този „акт е извършен хладнокръвно, умишлено и злонамерено".

Подпалването на входната врата на клуб „Иван Михайлов" предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

След палежа и ареста: Протест в подкрепа на Ламбе Алабаковски в Битоля

Ламбе Алабаковски става известен след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004 г. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС