Артистът беше задържан за палежа на българския културен дом в Битоля

Специално за NOVA говори един от адвокатите на Ламбе Алабаковски - македонският певец, задържан за палежа на българският културен дом в Битоля. Според защитата му това не е било акт срещу България. А главната причина Алабаковски да подпали културния център било името, което той носи - Иван Михайлов.

След палежа и ареста: Протест в подкрепа на Ламбе Алабаковски в Битоля

Битоля постепенно се връща към нормалния си ритъм на живот, след много емоционалната вечер снощи, когато стотици местни се включиха в протеста в подкрепа на изпълнителя Ламбе Алабаковски, задържан и намиращ се в ареста заради палежа на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля. Хората настояват за това той да бъде освободен, тъй като според тях не носи вина за това, което е направил, а на протеста вчера дори се чуха призиви да бъдат събрани пари, за евентуална финансова гаранция, ако такава му бъде наложена. В момента Алабаковски е в ареста, където ще изкара в следващите 8 дни, след което ще стане ясно дали ще му бъде повдигнато ново обвинение и дали съдът евентуално ще приеме ново искане от прокуратурата за удължаване на този арест. Какво каза адвокатът на Ламбе Алабаковски, вижте сега.

Задържаха известен певец за палежа на българския културен център в Битоля

„Това е било направено в знак на протест, в знак на демонстрация на онова, което той чувства като човек. Не е анти-българофил, ако това го мислите. Неговият дядо е стрелян от българите по времето на Втората световна война, които тогава са били окупатори, не са били освободители със сигурност. Това не е оправдание. Съгласно закона ще си носи свои последствия. Никой не стои зад неговото решение да го направи това – нито политическа партия, нито било някой друг, това е негов даден момент, на протест, на слабост, подклекнал и го направил това”, заяви Драган Георгиев, адвокат на Ламбе Алабаковски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.