Това съобщиха от МОН

Отпускат над 2 млрд. лева за образователни програми. Това съобщиха от образователното министерство.

Близо 1,9 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи към училище. Средствата са заложени в проекта на Програма „Образование“ 2021 – 2027 г., който беше одобрен от правителството. Програмата е основният инструмент за подкрепа на реформите в образователната система и ще има решаваща роля за преодоляване на последиците от COVID-19. Финансирането се осигурява от Европейския социален фонд плюс и държавния бюджет на България.

НАП: Зрелостниците, които не работят, сами ще плащат осигуровките си

В програмата е заложено широко въвеждане на дигитално образователно съдържание, както и повишаване на компютърните умения на педагогическите специалисти, учениците и родителите. Ще се инвестира също за модернизиране на системата на професионалното образование и обучение. Програмата ще подкрепи развитието на академичния състав във висшите училища и научните организации. Една от целите е повишаване на интереса и подобряване на условията за докторски програми, свързани с потребностите на пазара на труда.

Ще се насърчава равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование, като акцентът се поставя върху уязвимите групи. Целта е все по-малко деца да отпадат от училище. Хора в неравностойно положение, oт уязвими общности и непедагогически персонал ще бъдат подкрепяни да следват във висши училища.

МОН: Кандидатите за директори на учебни заведения да полагат изпит

Одобрението на програмата позволява на нейния управляващ орган да я представи на Европейската комисия за официално разглеждане.

Правителството одобри други малко над 28 млн. лева за закупуване на познавателни книжки, учебници и  учебни помагала за децата от общинските детски градини и учениците от I до VII клас за 2022 година.

Средствата ще бъдат разпределени от Министерството на образованието и науката към общините. Размерът им за всяка община е определен въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) към м. февруари 2022 година.

Учители искат промени в програмите по математика и география

За първи път безплатни познавателни книжки се осигуряват и за тригодишните деца в детските градини. Досега такива се купуваха за децата на възраст от 4 до 7 години. Така за следващата учебна година познавателни книжки ще получат общо 205 964 деца в първа, втора, трета и четвърта група в общинските детски градини.

Безплатни учебници, учебни помагала и комплекти, както и  достъп до електронно четими учебници, ще получат учениците от I до VII клас в общинските училища.

МОН даде обяснение за избора на разказ в изпита за седмокласници

Отделно ще бъдат отпуснати средства за децата и учениците от I до VII клас в държавните и частните училища, за брайлиране на учебници и учебни комплекти за учениците с нарушено зрение от I до XII клас, както и за закупуване на учебни комплекти  по специалните учебни предмети за  учениците с увреден слух.

Кабинетът отпусна и 14 575 768  лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2022 година. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците януари-април 2022 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.

Финансирането e за сметка на планираните по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2022 г. средства за изпълнение на националните програми за развитие на образованието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.