Отговорите потърсихме от специалисти по конституционално право

Кабинет в оставка, но напълно легитимен и работещ парламент след вота на недоверие. Кога министрите ще напуснат постовете си зависи от конституционната процедура, която ще се задейства след подаване на оставката.

Правомощията на Министерския съвет се прекратяват веднага след като вотът на недоверие се гласува и е приет, гласи чл. 89 от Конституцията.

Петков обяви кога правителството подава оставка

Според преподавателя по конституционно право проф. Пламен Киров оставката вече е трябвало да бъде внесена. „Трябваше още снощи да бъде внесена - веднага след заседанието, на което беше проведено гласуването. Или най-късно днес”, обясни конституционалистът.

Макар и формален акт, подаването на оставка дава началото на консултациите при президента в опит да се състави нов кабинет в рамките на това правителство. „Предполагам, че от понеделник президентът би трябвало да започне. Няма срок, в който трябва да протекат тези консултации и да приключат”, каза още проф. Киров. След края им започва връчването на проучвателните мандати, като се започва от най-голямата парламентарна група. През това време кабинетът в оставка продължава да работи и да взема напълно законни решения. „Ние сме в конституционна криза поради факта, че има институции, които не са окомплектовани като състав, но това като че ли не е никакъв проблем за управляващите. Що се отнася до политическата криза - тя е налице”, алармира професорът.

Радев обяви кога започват консултациите за нов кабинет

По първоначални сметки предсрочни парламентарни избори може да има най-рано в края на месец септември. Проф. Пламен Киров обясни, че след 25 септември всяка неделя е възможна дата.

Докато тече връчването на мандатите и преди сформиране на служебен кабинет, Народното събрание заседава напълно легитимно. То може да приема, отхвърля или променя закони, но само ако има нужното мнозинство в пленарна зала. „Това се прави и се моделира от политическите сили много лесно с кворумите. Когато политическата сила има желание да гласува конкретен законопроект, ще влезе и кворумът ще бъде създаден”, категоричен е председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

Как партиите в НС тълкуват падането на кабинета (ВИДЕО)

Какви ще бъдат плаващите мнозинства оттук нататък, ще се решава според конкретната ситуация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.