Военната помощ за Украйна отново привлече вниманието

Военната помощ за Украйна отново влезе във фокуса на политическия живот у нас. Причината - интервю на премиера Кирил Петков за британското издание „Гардиън”. В него той изразява своите опасения, че ако не успее да сформира нова коалиция - има опасност износът на помощ за Полша да намалее рязко. Самият Петков обаче побърза да отхвърли всички съмнения, че става въпрос за износ на оръжия за Украйна.

Петков пред „Гардиън”: Страхувам се, че България ще смекчи позицията си към Русия

Пред „Гардиън” премиерът споделя опасенията си, че ако „Продължаваме Промяната” не успее да сформира нова коалиция, България ще има по-плаха позиция за войната в Украйна и част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален.

„Истината е, че България, от месеци насам, изнася страшно много оръжия за Украйна”, каза Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Това „няма да дадем един патрон на Украйна”, което каза Корнелия Нинова, до момента е донесло около 2 млрд. на България и не е никак лошо”, отчете Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

ДПС беше единствената сред опозиционните партии, която не поиска да коментира темата. Доскорошните коалиционни партньори от „Има такъв народ” обаче не скриха критиките си.

„Ако Петков е казал нещо такова в „Гардиън”, защото аз нямам конкретния цитат - трябва да го питате лично него какво точно е казал и да попитате и Корнелия Нинова”, посочи Станислав Балабанов.  

Кои са най-големите скандали, довели до сътресения в четворната коалиция

Преди два месеца самата Нинова заплаши с разпад на коалицията, ако България предостави военна помощ на Украйна. Днес от БСП отказаха да коментират интервюто на премиера. NOVA потърси и другия коалиционен партньор - „Демократична България”.

„Аз бях първият, който говореше публично за това, че продукция от българския военно-промишлен комплекс, през трети страни, отива в Украйна”, посочи Атанас Атанасов.  

След решението на Народното събрание от 4-и май обаче България не е изнасяла военна продукция към Украйна, допълва Атанасов.

От правителствената пресслужбата излязоха с писмена позиция, в която заявяват, че страната ни стриктно изпълнява това решение. Потвърди го и премиерът от Брюксел.

„Няма скрит внос в Украйна. Нашата стъпка, която сме правили до този момент, е износ към Полша в голяма степен. Интервюто за „Гардиън” беше извадено от контекста. Там даже думата „Украйна” я няма”, категоричен е министър-председателят.

Петков: Днес българският парламент взе историческо решение

„Износ на България има - към страни западноевропейски съюзници, към страни членки на Европейския съюз и към други страни от Европа, Азия и Африка. Нямам информация за директен износ за Украйна”, коментира министърът на отбраната Драгомир Заков.

Интервюто на Петков пред „Гардиън” вдигна градуса на напрежение в разговорите между правителството и президента. Тъй като по думите му служебен кабинет на Румен Радев би могъл да възстанови договорките с „Газпром” и да бъде по-предпазлив в позицията си срещу войната.

„Когато в критичен момент - с вот на недоверие и парламентът се чуди за кворум по този важен въпрос, се каже: „Това е техен проблем, защо не го решават”. Това не е държавническият начин да се решават този тип проблеми”, добави Петков.

NOVA изпрати запитване към Президентството за коментар на думите на премиера, но отговор от „Дондуков” 2 все още няма.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.