Той се опасява и от „драстична промяна” в подкрепата на България за Украйна

Премиерът в оставка Кирил Петков заявява пред в. „Гардиън”, че проблемите за неговата коалиция са два: корупционните интереси и проруското влияние в България, които, според него, са „обединили сили”, за да свалят правителството му. Интервюто е дадено преди вотът на недоверие да бъде гласуван в сряда.

Британският всекидневник отбелязва неочаквано силната проукраинска позиция, която е заело правителството на Петков въпреки традиционните връзки на България с Русия, откъдето преди войната идваше доставката на около 90 процента от природния газ за страната.

Поради вътрешнополитическата криза премиерът в оставка изразява опасение, че има риск България да се върне към „традиционната си роля на мека държава” по отношение на критиките към Русия.

Ако Петков не успее да сглоби нова коалиция, той се опасява от „драстична промяна” в подкрепата на България за Украйна, посочва „Гардиън”.

„Страхувам се, че държавата ще стане много по-плаха, по-мека по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощ) за Полша ще бъде рязко намален”, казва българският премиер в оставка. „Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейска комисия и Европейски съвет ще се превърне много повече в избягване на ясен отговор, отколкото в силен глас срещу Русия”, добавя той.

Петков също така посочва като опасност за диверсификацията на енергийните доставки възможността едно временно правителство да сключи бързо сделка с „Газпром”, в резултат на която България да се съгласи на схемата за плащане за газа с рубли.

„Русия наистина иска да свали това правителство, защото това ще покаже, че ако не играеш с тях, тогава правителствата падат”, казва Петков. „Това ще бъде чудесен пример за това как стратегията за диверсификация на газовите доставки не работи. А един не толкова силен глас срещу тях по отношение на санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели”, допълва българският премиер.

„Гардиън” припомня още един момент от твърдата политика на кабинета на Петков към Русия - когато беше блокиран полетът на руския външен министър Сергей Лавров до Сърбия. В тази връзка Петков казва в интервюто: „Това беше просто решение. Взех решение, че той няма да лети. Толкова просто”.

В интервюто премиерът се спира и на противоречията между него и президента Румен Радев, който заяви, че доставките на оръжия за Украйна само ще удължат войната, посочва британският вестник. Радев се обяви „много категорично против” доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни. „Ние бяхме категорично за това”, казва Петков.

Според министър-председателя за политическата криза в страната има по-непосредствени причини от войната. Въпросите за корупцията, обвиненията в лошо управление и разширяването на ЕС на Западните Балкани играят важна роля, отбелязва „Гардиън”.

„Войната всъщност показа много ясно кой на коя страна е. За съжаление на правителството обаче тя предизвика все по-голяма нестабилност, защото трябва да се вземат трудни решения", заявява Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА