По думите му пред „Български възход” не стоят въпросите дали България е част от ЕС и НАТО

„Предполагам, че не е трудно да бъде опроверган настоящият министър на икономиката. Защото боравенето с думите и правенето на внушения е относително лесно, но всъщност то трябва да се базира на факти". Това каза за предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Стефан Янев. Поводът е атаката от министъра на икономиката в оставка Корнелия Нинова към служебния кабинет, ръководен от него, че разрешено оръжие за Афганистан по негово време е пренасочено към Украйна.

Нинова: Секретарят на Радев уличи него и служебния му кабинет в търговия с оръжие с Украйна

"Споменаването на моето име и времето, когато съм бил премиер на служебното правителство, дали първото мили второто, и връзка с тази тематика няма как да има, защото тя цитира вътрешни  документи на ВМЗ Сопот между директора и УС. Това е държавна фирма. Как си представяте, че министър-председателят ще може да бъде запознат с вътрешната кореспонденция на тази държавна фирма"?

Той каза, че може да е имало търговски сделки, които са минавали през Комисията по експортен контрол, но и тази комисия не се ръководи от премиера. Янев попита:

"Смущава ме, че г-жа Нинова изнесе факти, които не знам какъв вид информация са. Да не би да се окаже, че тази дейност е класифицирана"?

България гони 70 руски дипломати

Янев коментира и решението за изгонване на 70 руски дипломати от страната ни. По думите му е лесно да се сложат етикети, което е клише от дипломатическата практика и в превод означва "шпионаж". "Дали е така, дали не е така, широката публика може би ще разбере на един по-късен етап, защото по ред причини тази информация не би трябвало да е обществено достояние. И в този случай ние нямаме голям избор, освен да вярваме на управляващите", посочи Стефан Янев.

Според него, ако партиите погледнат българските интереси, няма да има нужда да се лепят с етикети дали са проамерикански, прокитайски, проевропейски или други, каза той.

"По отношение на партията, която създаваме, се използват такива клишета и е удобно да се правят внушения. Но ние създаваме тази партия, за да бъдем пробългарски", категоричен бе Янев.

ГОНИМ РУСКИ ДИПЛОМАТИ: Политическите реакции

Той добави, че пред „Български възход” не стоят въпросите дали България е част от ЕС и НАТО, защото сме в тях и е целесъобразно да бъдем. Според него позицията на страната ни за войната в Украйна не е адекватна.

„Ще се явим самостоятелно на тези избори и като видим гласуването, ще търсим варианти за коалиции вътре в парламента", допълни Янев. „По-скоро не”, бе отговорът му на въпрос възможно ли е коалирането на „Български възход” с „Възраждане”. Янев обаче подчерта, че няма червени линии и ще говорят с всички, зависи от ясно определените рамки и правила за взаимоотношения с партиите.

 

 

Още гледайте във видеоматериалите.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.