Починалите са двама

532 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Направени са 4244 теста. Това прави 12,54% положителни проби.

341 пациенти са в болница, от които 30 в интензивно отделение. Починалите са двама.

Излекувани са 577 пациенти.

Здравните власти съобщиха, че у нас вече циркулира новият подвариант на Омикрон - B.A.5, който е по-заразен. Мутацията е открита в 7 проби. 

“Навсякъде, където е стъпил този подвариант, започва да води до увеличена крива на заболяемостта, до бързо нарастване на случаите. Започвайки от сега, плавно покачвайки се юли, очакваме доста по-голям брой заболели през август. Това е по-рано от очакваното и показа за пореден път, че коронавируса е много стабилен дори и в летните месеци. Той не дочака захлаждането на времето, за да вдигне заболяемостта. Доста по-лесно се предава и второ - доста по-слабо се улавя от антителата след боледуване или след ваксинация. Ние сме по-слабо защитени към него. Така че да, определено той ще предизвика следващата вълна”, каза смята проф.Ива Христова. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.