Целта е да се осигури качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, посочват от ведомството

Министърът на здравеопазването взе решение за преобразуване чрез вливане на „Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“ ЕАД, гр. София /МБАЛББ „Св. София“/ в „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ ЕАД /УМБАЛ „Св. Иван Рилски“/. Двете дружества са лечебни заведения за болнична помощ с едноличен собственик на капитала държавата, чиито права се упражняват от министъра на здравеопазването. Това съобщават от пресцентъра на ведомството.

С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще поеме дейността на МБАЛББ „Св. София“. Предвид значимостта и медицинската целесъобразност на осъществявания диагностично-лечебен процес в структурите на МБАЛББ „Св. София“, същите ще бъдат съхранени в пълен обем и ще бъдат поети от приемащото дружество – УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Оперативното управление ще се осъществява от изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – д-р Дечо Дечев.

С така предприетите действия се цели осигуряване на качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и да се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Вливането няма да засегне наличните медицински структури и персонал, а ще способства за разширяването на дейностите и по-доброто им менажиране.

Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на  гр. София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, което следва да осигури подобряване на предлаганите здравни услуги, достъпно, равнопоставено, качествено и всеобхватно здравеопазване на гражданите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.