Ден след като ПП върнаха нереализиран първия мандат, от ГЕРБ потвърдиха, че ще направят същото с втория

Страната е все по-близо до предсрочни избори. И вторият опит за създаване на правителство ще се провали. ГЕРБ няма да прави правителство. В това беше категоричен Бойко Борисов пред актива на партията в Бургас. Така на президента Румен Радев ще се наложи да даде картбланш за управлението на трета политическа сила, по негов избор.

Ден след като „Продължаваме промяната” върнаха нереализиран първия мандат, от ГЕРБ потвърдиха отново, че ще направят същото с втория. 

Сачева: Това, че мандатът не можа да бъде изпълнен, не е изненада за никого

“Ние няма да вземем втория мандат, защото имаме принципи. И те са пряко свързани с еврозона, евроатлантическата ни солидарност”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

За проваления първи мандат, който президента връчи на "Продължаваме промяната", Борисов заяви, че ако е бил потърсен, е щял да им осигури необходимите гласове. 

На тази нереализирана оферта опонираха  от „Продължаваме Промяната".

“Депутатите не се вземат и дават. Те трябват да действат и да решават въз основа на лично убеденост”, каза говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Борисов: Няма да вземем втория мандат, щяхме да подкрепим правителство на ПП

Думите на Борисов коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Във Facebook тя написа, че „Никой не го иска." А това, което досегашните управляващи опитали да променят е начинът, по който той управлявал България. Така последният шанс за ново правителство в 47-ия парламент е с третия мандат. В четвъртък БСП заявиха, че ще опитат да направят кабинет ако го получат. Същата заявка дадоха и от „Демократична България”. 

В червена линия може да се превърне склонността на „Демократична България” да преговарят с „Има такъв народ”.

На този етап ГЕРБ не са склонни да дадат гласове или подкрепа и за третия мандат, независимо кой го получи. 

Асен Василев: Добре е да се даде парламентарно време за приемане на важни закони

А в задочен спор по още две теми влязоха ГЕРБ и „Продължаваме промяната”. 

Борисов заяви и че по негово време е имало диверсификация на доставките на природен газ. На което Кирил Петков го опроверга за цената на строежа на “Турски поток” и газовата връзка с Гърция. 

Втората тема, по която спориха е доклад на Агенция за държавна финансова инспекция. В него настоящи и бивши управляващи разчетоха различно дали са открити нарушения при строителството на АМ "Хемус".

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.