Политическата ситуация у нас коментира председателят на стратегическия съвет към президента

Краткосрочни парламенти, но с ясни цели - това предвижда проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента. 

“Съставянето на партия не е толкова бъро и лесно”, заяви професорът в предаването “Карай направо”. 

Според него е възможно да преминем през преходни състояния, като например правителства с кратък хоризонт.

“Могат да се направят такива краткотрайни правителства, дори някой от тях могат да бъдат много полезни, ако се се тръгне обаче по друга линия, не както се действаше сега”, поясни Маринов.

РУЛЕТКАТА НА МАНДАТИТЕ: Ще се стигне ли до правителство (ОБЗОР)

“Конкретната развръзка е разочарование за много хора”, каза той и допълни, че изпитва неудобство от това, че е убедил много хора да гласуват за “Продължаваме промяната” на последните предсрочни парламентарни избори.

“При съставянето коалиционното споразумение за  кабинета “Петков” бяха подминати спорните въпроси и това доведе до едно неизбежно фиаско”, заяви проф. Маринов.

Той отрече обвиненията, че президентът Радев върши нещо подмолно.

“Той се отнася към това правителство по същия начин, по който се отнасяше към правителството на ГЕРБ. Отначало започна с по-меки критики, по-скоро с напомняне”, каза председателят на стратегическия съвет към президента.

Сачева: Това, че мандатът не можа да бъде изпълнен, не е изненада за никого

Той обясни, че ролята на президентът по-скоро е била да предпази четворната коалиция от грешки, но не е бил зъл в своите критики.

“Той е човекът, който даде път на днешното правителство, но той не е човекът, който в сглобил четворната коалиция”, категоричен бе Маринов.  “Ако някой по-мъдър и опитен човек беше правил четворната коалиция , щеше да е по-добре”, допълни той.

Професор Маринов коментира и думите на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза, че президентът имал тежък грях, защото довел Кирил Петков и Асен Василев във властта. На това Маринов отговори: “По-добре Борисов да не говори за грехове”.

Асен Василев: Добре е да се даде парламентарно време за приемане на важни закони

“При всяко положение третият мандат ще бъде много по-труден”, смята още Маринов. “Само една партия в парламента иска избори - това е “Възраждане”. Другите, колкото и да говорят обратното-, не биха искали да отиват на избори”, сигурен е той. 

Маринов отказа да прогнозира какво би се случило при връчването на третия проучвателен мандат, “защото много се влошиха отношенията”.

“След всичко, което е казано и направено, няма да е лесно да се постигне диалогичен процес и компромиси. Ще има отчаяни опити да се сглоби нещо. Но на нас не ни трябва правителство на всяка цена. Трябва ни правителство, което да върши работа, да има парламентарно мнозинство, което да приема законите”, категоричен бе професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.