Групата пътувала до Париж с прекачване през Германия

Тийнейджър е бил изоставен от учителите си на летището във Франкфурт по време на ученическа екскурзия. Групата пътувала до Париж с прекачване през Германия. Момчето изгубило документите си в първия полет, но никой от учителите не останал с него докато му изкарат временен паспорт. Екскурзията била организирана от учителка по география, а главен организатор на групата бил бивш учител по география от същата гимназия.

“Видях, че документите ми липсват. Попитах дали мога да се върна, за да ги потърся. Докато ги търся видях, че групата вече е отишла към мястото за проверка на документи. Аз нямаше как да премина, защото моите липсваха. Полицаите ми казаха, че може да ми се извади временен документ”, разказа пред NOVA 17-годишният Атанас Иванов от Кюстендил. 

12 учители – отличени като „Дигитални новатори в образованието”

Подготвя се кредитна система за уменията на учениците

Групата е била от около 50 души - 40 от тях са били ученици, имало е и 10 бивши и настоящи учители, сред които и организаторите. Водач на групата е бившият учител по география от природоматематическата гимназия в Кюстендил - Георги Пейков, който коментира случая от Франция.

“Времето между двата полета беше много малко. Нямаше как временните документи да се извадят преди следващия полет. Държахме връзка с него - и аз, и съучениците му. Аз съм водачът на групата. Вариантите бяха или всички 40 ученици и други пълнолетин пътници да изпуснат полета, или да тръгнат за Франция без водач. А да тръгнем да се връщаме - не един родител щеше да ми звъни, а 20 да ми се обадят недоволни, че екскурзията е пропаднала по този начин”, обясни Пейков.

Започна надпреварата за прием в гимназиите

“Почувствах се уплашен, защото това беше първо подобно преживяване за мен”, споделя ученикът. 

Майката на Атанас - Сашка Сугарева, започнала сама да търси начини как да прибере сина си обратно в България. 

“Започнах да пиша в една група във Facebook за майки на тийнейджъри, които  ми дадоха контакти на Консулството във Франкфурт, както и контакти на друга Facebook група за пътувания. Започнах да търся начини как детето да се прибере”, разказва Сугарева. Така попада на Евгени Иванов -мъж от Кюстендил, който живее и работи в Германия. 

МОН праща над 17 000 ученици на лятна почивка безплатно

Именно той е човекът, който помага на Атанас да извади временни документи и билет за полет обратно към България. 

“До момента никой от организаторите на екскурзията не се е свързал с нас. От тези 50 човека - 10 са били възрастни. Никой не реагира адекватно”, заяви майката.

От училището уточняват, че екскурзията е организирана без знанието на директора на гимназията. 

Правителството одобри 2,5 млн. лева за почивки на ученици