За новия подход в преподаването - Огнян Траянов, зам.-председател на УС на БАИТ, и учителят по информатика Теодора Нончева

Дванадесет учители от цялата страна бяха отличени в конкурса на Българската асоциация по информационни технологии "Дигитални новатори в образованието" 2022 г. Огнян Траянов, зам.-председател на УС на БАИТ и преподавателят - Теодора Нончева, учител по информатика и информационни технологии в Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански", гр. Ст. Загора с 2-ро място в категория „Практическа насоченост на преподаването по информационни технологии”.

Тази година беше третото издание на конкурса.

Предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията, и необходимостта от бързо пренастройване към обучение от дистанция, са дали стимул на организаторите да подкрепят добрите практики, да ги отличат и покажат.

„Пандемията наложи ускоряване в областта на цифровизацията. В България имаше опити и преди, имаше идеи, намерения, а изведнъж бяхме принудени. Както казва Чърчил – „Да не оставим една добра криза неизползвана”. Получихме възможност”, коментира Огнян Траянов.

„В моята сфера това беше моят звезден миг. Нямах търпение да покажа какво мога. В един момент се оказа, че всички имат нужда от мен и от това, което мога и знам. Беше страхотно да го покажа и да успяваме да правим полезни неща”, каза Теодора Нончева. „Новаторството, за което получих награда, беше работата по една национална програма, по която успяхме да поканин IT бизнеса в нашите часове и да ги срещнем с нашите ученици”, обясни Нончева. „Показахме 3D принтирането, добавената и виртуална реалност, роботите. Това ни вдъхнови и ние да си създадем такава лаборатория и нашите ученици да са подготвени за работа, когато завършат”, каза Нончева.

Програмата „IT бизнесът преподава” също е инициатива на БАИТ. Тя е иновативна за България и дава възможност на специалистите да влязат в клас като помощник-учители и ще дадат практическата насоченост.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.