Първият етап от подаването на документите продължава до 7 юли

Започна надпреварата за прием в гимназиите. Първият етап от подаването на документите след 7 клас продължава до 7 юли. На някои места в страната се извиха опашки от родители и ученици, които предпочетоха да не използват онлайн системата за кандидатстване, а да отидат лично в училищата-гнезда. Само до обяд близо 80 ученици посетиха с родителите си едно от деветте училища-гнезда в София.

„Предпочитам сигурност. Да дойда, да запиша, да видя какво се пише, а иначе може системата да ми блокира”, казва Сашка Василева.

Седмокласници на матура (ОБЗОР)

Нейната дъщеря Цветина е доволна от представянето си на изпитите и е уверена, че ще бъде приета още с първото си желание.

Родителите, идващи в училищата- гнезда най-често търсят помощ за избора на училища.

„Има хора, които много добре знаят какво искат, но повечето разчитат на нас да им помогнем да си подредят желанията, за да може да бъде успешно кандидатстването още на първи етап”, казва Албена Кирова.

От Регионалното управление на образованието съветват родителите на деца с по-нисък бал да запишат повече училища в списъка. Важно е и при подреждането водещ да е балът. Както и да го сметнат правилно.

Вижте верните отговори на НВО по математика за 7 и 10 клас

„Смятат го в класическия вариант - два пъти точките от НВО и прибавят оценките по БЕЛ и математика от свидетелството. Но това не е така. Има училища, в които много целенасочено посочват предмети, които влизат в балообразуването и за профил чужди езици, например, изискват оценката от чужд език”, обясни Ваня Кастрева, началник на РУО София-град.  

Резултатите на седмокласниците са сходни с тези от миналата година. Това обаче не е гаранция, че баловете, достатъчни за прием през 2021 г., ще са същите и сега, казват експертите, тъй като и желанията на учениците се променят.

„Миналата година интересът беше в комбинацията испански-английски език. Но все повече се засилва интересът към професионалните гимназии и паралелки. В сферата на технологичните интереси - софтуерни и хардуерни науки, природни науки”, обясни Ваня Кастрева.

И още един съвет към родителите - да не бързат с подаването на документите още в първия ден. Ако това вече е направено, в училищата-гнезда все пак може да се извърши корекция.

„Решават да си подредят желанията по един начин, след това детето решава, че има по-желано училище и пренареждат желанията. Като първото заявление се анулира”, обясни Албена Кирова .

Над 3 000 са подадените заявления до момента в София. Учениците, явили се на изпитите, са 11 500.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.