Учениците правиха преразказ на творба, писала от варненски учител

Близо 60 хиляди седмокласници се явиха на Национално външно оценяване по Български език и литература. Те писаха преразказ върху творба на учител от варна. Самият той се оказа и сред квесторите в коридора на училището, в което преподава. Образователното министерство продължи традицията да се правят преразкази на произведения от съвременни наши автори, които учениците не са изучавали. Миналата година децата преразказваха „Череши” на Захари Карабашлиев. Тази година се падна разказ на писател и преподавател от Варна. Неговата творба  „Талисманът” зарадва повечето ученици, които излязоха доволни от класните стаи.

Вижте верните отговори на НВО по БЕЛ за 7 и 10 клас

Децата пристигнаха в училищата, притеснени най-вече за последната задача. „Тезата и преразказът са най-важните въпроси, защото съдържат най-много точки”, смята седмокласничката Гергана. Според Станимир пък задачата е много трудна, защото трябва да запомни всичко от един прочит за 15 минути.

Да не стресира учениците със сложен текст, но да им остави послание. Такава цел си поставя Красимир Бачков, пишейки разказа „Талисманът”. Творбата е създадена специално за банката на МОН, от която се избират произведения за изпитите. „Опитал съм се да направя нещо, което да не ги затруднява и доколкото разбирам съм успял. Целта е постигната”, щастлив е авторът.

Четвъртокласник премина малките матури без нито една грешка (ВИДЕО)

Докато учениците преразказват творбата му, Бачков обикаля коридорите в ролята квестор. И няма търпение децата да излязат от класните стаи. „Видях, че са много усмихнати и някои дори си го казаха, че е много приятен разказ, без да съм ги питал нищо. Усмивките на лицата на децата бяха достатъчен показател, за да съм доволен. Даже две момичета си говориха, че ще успеят, ще изкарат добре матурата”, спомня си Бачков.

Учениците в София също излязоха с усмивки. Преразказаха го и на нас - като неутрален разказвач, каквото беше условието. „Разказва се за осмокласник, на когото баща му продава всичките си въдици, за да му купи гайда. Осмокласникът започва да свири и става много добър”, описва сюжетът Борис.

А после на свой ред лирическият герой помага на болно момиче да се изправи на крака, подарявайки й своя собствен талисман. „Единственото, което съм се опитал да предам, е това, което ни липсва най-много през последните години - това е човещината. Никога не си измислям, винаги на някакви реални случки се опирам”, казва авторът на произведението.

Учители по Български език и литература очакват високи оценки, именно заради този текст. „Миналата година преразказът успя да затрудни седмокласниците с така прословутите „Череши”. Този път „Талисманът” успя да им донесе късмет и смятам, че точно тук са се представили много добре. Преразказът носи 35 точки, което може да компенсира грешки, които са допуснали на първия модул”, каза учителят по БЕЛ Борислава Георгиева.

Резултатите от изпита ще са ясни на 28 юни, а в четвъртък предстои и външното оценяване по математика. С оценките седмокласниците ще могат да кандидатстват в гимназия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.