Как се постигат 100 от 100 възможни точки?

Той е сред само тримата четвъртокласници у нас, преминали малките матури без нито една грешка.

Как се постигат 100 от 100 възможни точки на изпитите по български език и математика във време, в което резултатите масово показват спад в нивото на знания на учениците разказва Ивомира Пехливанова.

Виктор Добриков е от София, а това, че някога ще бъде отличник родителите му разбират след една детска пакост вкъщи.

„Като бях на 4 или 5 години и правехме ремонт. Стената беше бяла и на мен ми изглеждаше много празна. Един ден понеже ми беше скучно, реших да се упражня и си написах  домашното на нея. Когато нашите се прибраха, не бяха много доволни”, разказа детето.

Така, още в предучилищната Виктор открива, че задачите са интересни дори от стената - стига сметките накрая  да излизат верни.

„При математиката ми харесва, че мислиш, за да разрешиш проблем и накрая си удовлетворен от себе си”, каза още момчето.

На 5 Виктор вече решава задачи за първокласници. Затова изпитът по математика след 4 клас му се сторил лесен.

88% от четвъртокласниците не знаят какво е пожарникар

По-труден се оказва този по български език и литература, но и на него Виктор има максималните 100 точки. Той успява да отговори и на въпроса, който за неговите връстници се оказва препъникамък, а именно: да се обясни значението на думата „пожарникар"

„Написах, че това е професия и той спасява хората от пожар,като го гаси с маркуч, пълен с вода”, обясни момчето.

Ключовата дума била „професия" Голяма част от другите деца не са се сетили да напишат това, а само са обяснили какво прави пожарникарят.

Извън училище и успехите там Виктор казва, че е едно нормално 10-годишно момче.

„Играя много компютърни игри, но не прекалявам. Моето хоби е легото и през свободното си време се занимавам с това”, разказва Виктор.

Освен това,  Виктор редовно следи новините и вече има своя гражданска позиция.

„България я виждам като една доста хубава държава с много хубава природа, но не всички граждани в нея се държат по много родолюбив начин”, казва детето.

24-ма ученици не са изкарали нито една точка на изпитите по български език и математика. А само три са децата, които имат максималните 200 точки от двете препитвания. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.