Това създава сериозна опасност както за хората, живеещи в района, така и за животните

Нивото на водата в Голямото солено езеро в Юта спадна до най-ниските си стойности в историята. Това създава риск от екологична и икономическа катастрофа за близо 2 милиона души, които живеят по крайбрежието на езерото, съобщава Ройтерс.

Милионите птици, които гнездят около водния басейн, страдат от липса на храна, а токсичните облаци прах застрашават здравето и живота на хората в Солт Лейк Сити и околните райони.

Опасност от екокатастрофа в язовир „Ивайловград"

На 3 юли повърхността на езерото падна до най-ниското ниво, откакто се води статистика (1847 г.). Спадът разкри 800 кв. мили (2000 кв. км) дъно -площ, по-голяма от хавайския остров Мауи.

Досегашните подводни повърхности са се превърнали в облаци прах, примесен с калций, сяра и арсен. Откритото дъно на езерото е замърсено и с остатъците от добива на мед и сребро.

Години наред водата, която би попаднала в езерото, се отклонява за използване от домакинствата, в промишлеността и селското стопанство. Това, в съчетание с опустошителната суша от две десетилетия насам, доведе до все по-сериозното пресъхване на езерото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.