Нивото на водата спада, а това води до измиране на рибата

Опасност от екокатастрофа в язовир „Ивайловград”. Заради намаляване на нивото на водата там тонове риба измира и то в момент, в който хвърля хайвера си.

Рибари и собственици на къщи за гости в района излязоха  на предупредителен протест с искане да не се изпуска вода от съоръжението.

През последните дни рибарите са се превърнали в спасители като преместват оцелялата риба по брега в по-дълбокото. А причината е, че за пореден път нивото на водата е спаднало драстично.

„За съжаление сценарият се повтаря за пореден път. Рязкото спадане на водите на язовира води до еко катастрофа. Стотици видове риба остават на сухо точно в периода, в който хвърлят хайвер, което е пагубно за рибните популации. Искам да подчертая, че това е грубо нарушение на закона за рибарство и аквакултури”, каза Кирил Митов, организатор на протеста. 

Със своите 30 километра по поречието на река Арда, язовир „Ивайловград” е най-дългият в страната. Водата му се ползва за производство на електричество, а освен това страната ни е длъжна да изпуска част от нея за земеделците в Гърция.

 „Ако рибата изчезне от този красив язовир, следващото, което ще изчезне, са птиците, животните”, заяви Ангел Сталев.

Той е живял 20 години в Англия преди де се върне за постоянно тук.

„Дойдох един ден на риболов на това красиво, райско кътче в България. Така ме плени, че не можах повече да се върна в Англия. Купих си имот и се надявам това райско кътче да бъде запазено”, разказа мъжът.

Местни хора, рибари от цялата страна и собственици на къщи за гости в района протестират с искане да се поддържа високо ниво на водата. Хората казват, че спадането на нивото на язовира през определи месеци се случва от 4-5 години насам. Те настояват за срещи с отговорните институции и готвят нов протест, този път със затваряне на пътища.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.