През седмицата бе оповестено поредното увеличение цената на газта с над 30%

В разгара на лятото все повече българи, които се отопляват на газ, живеят в несигурност дали ще могат да се отопляват през зимата на синьо гориво. През седмицата бе оповестено поредното увеличение цената на газта с над 30%.  

Само до преди година, почти всички искаха да се газифицират, защото беше най-евтино.  

“От две години се отопляваме на газ, доволни сме от отоплението, но просто се притесняваме за сметките за в бъдеще”, казва Ивелина Дерменджиева.

Керемедчиев: През есента ще има нова актуализация на бюджета

Войната в Украйна увеличи цената на природния газ. И сега отоплението на синьо гориво удря най-много по джоба. 

Деко Григоров се отоплява на газ от близо 5 години. “Доволен съм до тази година, докато ноември месец драстично скочиха цените, което е шокиращо за едно четиричленно семейство. 1000 лева са доста сериозна сума”, казва мъжът, който е притеснен и за сумата, която ще плати за новия сезон. Той споделя, че в повечето стаи в неговото жилище има и климатик, а там, където няма - ще бъде сложен, категоричен е мъжът. 

Двойно и повече скочиха сметките за отопление на домакинствата миналата зима. За някои алтернатива няма и разчитат на газта.

Шефът на КЕВР: Водата поскъпва средно с 1 лев на кубик

“Повишават се цените на всички горива, така че няма какво да се направи. За сега няма други варианти, на ток е още по-скъпо, въглищата се покачват, дървата и те, така че нямаме друга опция засега. Досега държавата имаше и компенсации за сметките за газ, ще видим догодина как ще е”, споделя Даниел Нанев. 

Въпреки, че са били готови да преминат на отопление на газ, заради високите цени и несигурността, други хора се отказват от подобна инвестиция. За да не мръзнат, повечето жители на пословично бедния Северозапад са започнали да търсят варианти за отопление още през месец май.

НСИ: Над 10% инфлация за първите шест месеца на годината

Тодорка Митова е финансист по професия и пенсионер по настояще. Налага й се да пресмята кубици, за да не студуват зимата и то въпреки последното увеличение на пенсиите. От този месец съпругът и взема 37 лева повече, но вместо 2 лева плаща 30 за основното животоподдържащо лекарство, което ползва. Заедно с нейното увеличение получили 100 лева повече.

“С тези 100 лева ние не можем да си вземем дори 1 кубик дърва”, казва жената. 

Дефинирането и въвеждането на понятието “енергийна бедност” за нея е малко възможно да бъде факт, поне за тази зима, и да осигури подпомагане за всички.

Повече гледйте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.