Каним ви на пътешествие под земята

На Южния склон на Стара планина в Челопеч се намира една от най-големите златни мини в България. Тук се добива руда, богата на мед и злато. Съдържанието на ценния метал обаче е твърде далеч от върховите стойности в света.

Най-богатата на злато руда се добива в Чили, Австралия и Канада. Но докато там има съдържание до 44 грама злато в тон руда, у нас то е под 3 грама на тон, разказва изпълнителният директор на компанията за България Илия Гърков. Завършил Лондон Business School, зад гърба има кариера и в Австралия и Армения.

Цялата дейност на мината се извършва от команден център. Камери са поставени в рудника и в преработвателната зона. Там екипът на NOVA  NEWS посреща Николай Киров, главен инженер оперативен дизайн. В една от административните сгради прави впечатление боксова круша. Оказва се, че на нея са снимките на всички началници на отдели в мината. 

На интерактивно табло може да се види целият рудник. Преди това обаче всички преминават проверки за алкохол, които се правят буквално навсякъде. Тук няма допустимо съдържание на алкохол в издишания въздух. Всеки, пристъпил зоната на мината, трябва да бъде напълно трезвен. 

По време на войната мината в Челопеч е имала немски собственици. След като Съветската армия нахлува в България, рудникът е конфискуван и от 1948-а до 1955-а миньорите работят в полза на Кремъл. А добивът се счита като репарации, но не от България, а от победената нацистка Германия.

Автомобилът се движи все по-дълбоко в рудника. Слизаме до 405 метра. Колкото по-навътре се движим, толкова температурата става по-висока, а коридорът - все по-стръмен. 

Единственият начин за комуникацията под земята е с лампите на каската, които са задължителни за миньорите. С къси и дълги светлини и с въртене на главата миньорите си дават знаци, когато шумът от машините е прекалено голям. 

На територията на целия рудник има прокаран безжичен интернет. 

След това екипът ни вижда и как действа пробивната сонда, осигуряваща разкриването на камерите. За да може да се пробие скалата, се използват специални пробивни корони.

Мината представлява истински подземен град. Движението на огромните машини се координира между операторите. Камионите вътре тежат 40 тона, а полезният товар, който носят, е около 38 тона. Само една от гумите на машините струва между 8 000 и 12 000 долара. Шофьорите на подобни огромни машини се обучават на място в рудника. А миньорите се шегуват, че тук проблеми с паркирането няма. Време е да видим и как изглежда една от подземни камери. Заради мерките за безопасност можем да пристъпим само до ръба. След като е имало взрив, предстои изгребването на рудата и скалните отломки. 

Огромният булдозер се управлява дистанционно от миньор с контролен панел с джойстици - досущ като играчките с дистанционно, но с малката разлика, че тук става въпрос за машини, тежащи десетки тонове. В момента се работи по проект, в който челен товарач може не само да се управлява онлайн извън рудника, но и да се създаде алгоритъм, в който машината сама се обучава при зададени параметри в началото на смяната на миньорите. А човекът, който да задава тези параметри, може да си е вкъщи.

Натоварена, рудата поема към повърхността. Медният концентрат се преработва. Кюлчета обаче не се произвеждат. "Ние не произвеждаме краен продукт метал", обяснява главният инженер по преработка на руда Георги Божилов. Затова концентраътт трябва да се преработи в други предприятия. Едното от тях е в Китай, а другото в Намибия.

Илия Гърков си тежи на мястото, защото преминава цялата стълбица от бомбаджия, до вицепрезидент и изпълнителен директор. През 2005 г. е изпратен от компанията в Австралия. На стената в офиса му висят дипломите, получени от елитни университети и снимки на негови приятели от цял свят, които са в бизнес и политическия елит на своите държави.

За своите 55 години Гърков извървява пътя от миньор в забоя до директорския стол. А за да му напомня откъде е тръгнал, под получените награди, стои и една миньорска лампа, открита при разчистването на старите кули на рудника. Защото всъщност има нещо по-ценно от златото - хората, които го добиват от земята.

Какво разказват миньорите под земята гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.