Астрономът разказва как се раждат и умират звездите

Тази седмица светът онемя от изумление заради снимките на Вселената, каквато никога не сме я виждали. Фотографиите бяха направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА, който е най-големият и най-мощен космически телескоп, създаван някога. И в този световен научен пробив има българско участие. 

Д-р Николай Николов от Научния институт за космическия телескоп „Джеймс Уеб“ разказва: "Като бях тийнейджър, много се развълнувах като видях изображения от космическия телескоп „Хъбъл”. Тогава той беше днешния „Джеймс Уеб”.

„Джеймс Уеб” засне нови кадри на Юпитер (ВИДЕО)

Според астронома, който сбъдва мечтата си, ние имаме изключително голям шанс, тъй като пред очите на нашето поколение се отговаря на редица въпроси, сред които дали сме сами. А оттам - и да разберем кои  сме ние и къде отиваме. 

Първата снимка, показана на широката общественост тази седмица, беше така нареченото "дълбоко небе". "Тя ни информира къде живеем, какво представлява светът, в който живеем – не този свят, който виждаме всеки ден, а какво представлява Вселената, колко е голяма, как се развива. Показва ни, че нашият свят е един от многото, които съществуват", споделя Николов.

И още: "Осъзнавам, че мястото ни е тук, на Земята. Животът, който всеки ден се случва - това е важното, на което трябва да обръщаме внимание. Защото Вселената си съществува, тя се развива. Какво ще се случи с нея? Може да е катастрофално, може да е края. Може да е ново начало. За това да се фокусираме върху това, което е днес – върху това, което днес да свършим, днес да помогнем".

Нататък ще виждаме регулярно такива снимки, допълва д-р Николов. А той самият е горд, че допринася да живеем в по-добър свят.

Гледайте цялото интервю във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.