Споразумението би помогнало на ЕС да намали зависимостта си от руската енергия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне днес с официални представители на Азербайджан в Баку и се очаква да сключи сделка за увеличаване на вноса на природен газ в ЕС, съобщи БГНЕС, цитирайки Евронюз.

Домакинства в тревога след поскъпването на газа

Споразумението би помогнало на ЕС да намали зависимостта си от руската енергия и да отговори на опасенията относно доставките на газ, след като миналата седмица започна планова профилактика на газопровода "Северен поток 1".

Работата по газопровода от Русия до Германия трябва да продължи до края на тази седмица, но руското външно министерство заяви, че бъдещето на газопровода е свързано със санкциите срещу Москва.

Според документ, цитиран от Ройтерс, предложеното споразумение между Баку и ЕС ще увеличи притока на газ в блока чрез газопровода "Южен газов коридор".

ВТОРИ ГАЗОВ ОПЕРАТОР: ICGB ще ръководи газовата връзка с Гърция

"Страните се стремят да подкрепят двустранната търговия с природен газ, включително чрез износ за Европейския съюз по Южния газов коридор, в размер на най-малко 20 млрд. куб. м газ годишно до 2027 г., в съответствие с търговската жизнеспособност и пазарното търсене", се казва в документа.

Миналата година по газопровода са транспортирани 8 млрд. куб. м газ за ЕС.

Нарастването на обемите ще изисква Азербайджан да увеличи вътрешния си добив на газ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.