Социалистите започват разговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на кабинет още утре

Политиците правят последен опит за правителство в 47-ия парламент. Президентът Румен Радев връчи папката на БСП. Социалистите обявиха, че за основа на разговорите ще служи приетата преди три седмици програма, а премиерът щял да бъде от „Продължаваме Промяната”. Целта е да се състави редовен кабинет с подкрепа на четирите формации в бившата вече коалиция – „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”.

Държавният глава реши да връчи третия проучвателен мандат на БСП с аргумента, че партията е „успяла да запази добрия тон в сложната коалиция”. „Показахте, че можете да търсите консенсус, да съжителствате във властта и да работите заедно с политически опоненти”, каза той и връчи папката с третия мандат на председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Радев връчи третия проучвателен мандат на БСП (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за спокойствието и сигурността на българските граждани. Надявам се на отговорността на всички парламентарни групи, които до момента показаха загриженост по време на консултациите да стигнем до всяка една от тях и да осигурим необходимата подкрепа за редовен кабинет на България”, заяви Свиленски.

Усилията за съставяне на кабинет започват още от утре с „Продължаваме Промяната”. На масата на преговорите социалистите ще поставят вече изготвената програма с досегашните им партньори.

„Първото нещо, което ще направим, е да сложим програмата, изработена от трите партии преди 2 седмици на масата на разговорите. Тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни”, каза Корнелия Нинова.

„Намираме се в тежки кризи, предстоят тежки зимни месеци и смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Имаме нужда от държавници, които да кажат: „Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност”. Другото би било просто скриване зад експертен кабинет”, добави тя.

Нинова: Премиерът ще бъде излъчен от ПП (ВИДЕО)

Едва след това ще се търси кой да застане начело на кабинета. Като най-голяма партия според Нинова именно „Продължаваме Промяната” трябва да излъчат и министър-председател. „Нашето искане беше Кирил Петков да не е премиер. Мисля, че правейки крачка назад ни разбра”, коментира Нинова.

Най-голямото предизвикателство пред третия мандат е да се върне доверието между „Има такъв народ” и „Продължаваме Промяната”, смятат от БСП.

„Това е трудното в тези разговори. Партньори, които си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство”, добави лидерът на партията.

Ако все пак партията види, че няма шанс за успех, няма и да бави процедурата.

В следващите 7 дни от БСП трябва да обявят кой ще бъде кандидат за министър-председател, след което ще има още седмица, за да се определи и съставът. Ако не успеят да съставят кабинет, тогава държавният глава ще трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.