„Разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично", каза още тя

Още утре от БСП започват разговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на кабинет. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като от БСП получиха третия проучвателен мандат.

Радев връчи третия проучвателен мандат на БСП

„Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с една цел - да гарантираме сигурност на държавата, спокойствие на хората, да съставим редовен кабинет и да изпълним програмата, която вече записахме”, каза тя.

Тя беше категорична, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидат за премиер.

„Намираме се в тежки кризи, предстоят тежки зимни месеци и смятаме, че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Имаме нужда от държавници, които да кажат: „Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическата отговорност”. Другото би било просто скриване зад експертен кабинет”, коментира лидерът на БСП.

По думите й от БСП няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане".

Запитана дали вече имат предложение за премиер в евентуален кабинет, тя отговори: „Не, първото, което ще направим, е да сложим програмата, която изработихме, на масата на разговори. Тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите ни”.

Според нея предстои да се коментират имена на министър-председател. „Нашето искане беше Кирил Петков да не е премиер и мисля, че той - правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение за това си поведение”, коментира Нинова.

Тепърва предстои да се уточняват квотите за министерските кресла, ако се запази коалицията в сегашния си вид, допълни тя.

„Досега с ДБ винаги сме работили добре, разумно, винаги сме намирали решения на идеологически въпроси, които са ни разделяли, и те са били в името на националния интерес. Не мисля, че ще ни е трудно да преговаряме с ДБ. Според мен по-трудно ще е да се намери сечението и добрия тон между ПП и ИТН”, каза още лидерът на БСП.

„Червени линии или въпроси на всяка партия обсъждахме по време на съставянето на програмата. След като я обсъдихме и трите партии си поставихме подписите под нея, това е основата, на която искаме да стъпим за бъдещето на България”, посочи Нинова.

„Тренд”: При предсрочни избори ГЕРБ са първа политическа сила, следват ги ПП

„В Програмата, която съставихме, записахме, че всички се обединяваме около желанието да се положат дипломатически усилия за уреждане на отношенията с Руската Федерация и да не се стига до прекъсване на отношенията и закриване на посолства. Така че и този труден въпрос сме изчистили по време на преговорите за Програма”, заяви тя.

„Ако не се гласува кабинет, отиваме на избори и избирателите ще се произнесат на базата на свършеното досега. В тази връзка днес започнахме с отчета на социалното министерство, продължаваме с този на туризма, на земеделието, и накрая на икономиката - ще се отчета какво сме свършили за 7 месеца”, добави лидерът на БСП.

„Вероятно няма да бавим връщането на мандата, ако видим, че няма разбиране по програмата. И при най-малките знаци, че можем да постигнем такова, ще си оставим време”, каза още Корнелия Нинова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.