Това каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова представи нов механизъм за контрол над главния прокурор. Предложението е той да може да бъде разследван от върховен съдия. Магистратът ще се избира на случаен принцип чрез софтуер и временно ще изпълнява функциите на независим прокурор.

Ефективен механизъм за разследване на обвинител номер едно е сред промените, които страната ни спешно трябва да направи, за да получи средства по Плана за възстановяване, аргументира се правосъдният министър. „Това е една от ключовите реформи. Тя е ангажимент на държавата като такава, независимо дали в този парламент, или ще има нов парламент. Това е задължение на България”, подчерта Йорданова.

Механизмът предвижда при данни за извършено престъпление от главния прокурор, разследването да се поеме от наказателен съдия. Той ще може да разследва шефа на държавното обвинение максимум две години, след което ще се определя друг магистрат.

„Той ще е работил като съдия и след като приключи разследването отново ще се върне на старата си длъжност като съдия”, обясни регламента зам.-правосъдният министър Емил Дечев. Надежда Йорданова допълни, че конкретното лице ще бъде определяно въз основа на принципа на случайния подбор, посредством софтуер.

Магистратът ще има всички правомощия като действащ прокурор - да повдига и поддържа обвинението и да участва във всички инстанции на съдебния процес. „Ще започне да проверява обстоятелствата, съответно да прецени дали да образува или не досъдебно производство, да разследва и ако прецени, че са на лице достатъчно основания, да привлече главния прокурор като обвиняем”, каза още министърът на правосъдието.

„Едно такова разследване ще бъде близко до това, което в момента съществува за всеки друг български гражданин, независимо на каква длъжност работи той”, подчерта заместникът на Надежда Йорданова. Ще има обаче и изключения от общия ред. „Даването на правомощия разследването да се извършва от разследващи полицаи от МВР, а не следователи, защото следователите нямат достатъчно гарантирана независимост от главния прокурор”, обясни Емил Дечев. 

Предвиден бил и механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор. Това ще се случи тогава, когато е необходимо за времето на наказателното производство, каза Йорданова. От държавното обвинение все още не са коментирали предложенията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.