Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова

Проблем с топлофикациите. Най- голямата в страната - столичната - може да остане без газ заради дългове. За това предупреди енергийният регулатор.  Това предизвика остра реакция на  столичната община. А от Русе и Сливен предупредиха, че хората там също може да останат на студено през зимата, ако предприятието „Брикел” бъде затворено.

"В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания на "Булгаргаз" и КЕВР за спиране на газоподаването към „Топлофикация София” от 1 септември. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг на Столичната община. В него участие взе и председателят на СОС Георги Георгиев. Тя допълни, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се е съгласил на тази крачка с мотива тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен. Кметът на София нарече „подобно поведение на държавни институции и компании” абсурдно.

„Немислимо е да се каже, че спират топлоподаването за над 1 млн. души софиянци, за да отклонят тези количества към Чирен. Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ”, категорична е Фандъкова. По думите й „Топлофикация София” употребява 1/3 от консумираните количества природен газ в България. „Разбирам безизходицата, в която се намират както правителството, така и „Булгаргаз”, които не успяха повече от шест месеца да гарантират и осигурят нужните количества, но да спреш газа на София, е признание за абсолютен провал и безотговорност”, каза още столичният градоначалник.

„Булгаргаз“: „Топлофикация София" ни дължи 328 млн. лв.

Припомняме, че на 21 юли Комисията за енергийно и водно регулиране започна извънредна проверка на дружеството. Проверката е назначена след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на „Топлофикация София“ по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли са в размер на 328 228 561 лв. Освен погасяване на дълговете, „Топлофикация София трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“ ЕАД, свързани с доставка на природен газ. Проверката на КЕВР ще приключи до 5 август.

Фандъкова не отрече, че дружеството има неизплатени задължения към „Булгаргаз”, но това било оправдание и откровена манипулация, твърди тя. „Да, „Топлофикация София” дължи 328 млн. лв. на „Булгаргаз”, но в същото време държавата, в лицето на КЕВР, официално призна, че столичната „Топлофикация” има недовзет приход от 332 млн. лв. за последния отоплителен сезон”, каза още градоначалникът на София.

ДАНС предаде на прокуратурата данни за доставките на "Булгаргаз"

По думите й от ситуацията може да се излезе по няколко начина: „Ако държавата иска да помогне на своето дружество „Булгаргаз”, тя може веднага да издължи парите, които е признато, че се дължат от „Топлофикация”. Другият вариант е да се направи споразумение и тези средства директно да отиват в „Булгаргаз” или в БЕХ. Няма никакъв проблем за това”, смята Йорданка Фандъкова.

„Ако някой иска да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че иска да стане собственик на „Топлофикация”, или пък е подготвена някаква друга сделка, моля, да бъдем откровени, защото гражданите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва натиск чрез страха, че няма да имат парно и топла вода”, каза председателят на СОС Георги Георгиев. Той призова да не се всява паника.

Столичният кмет не отрече, че има възможност като антикризисна мярка да бъде намалена температурата на топлата вода, но подчерта, че и за това е необходим газ.

Междувременно, предупреждения за потенциално студени радиатори и от още две топлофикации в страната - Русе и Сливен. Там са получили писма от "Брикел", че е възможно предприятието да бъде затворено и по тази причина да не им достави предварително договорените количества обогатено гориво. В позиции до медиите, и от ТЕЦ Русе, и от ТЕЦ Сливен предупредиха, че ако това се случи, потребителите им може да посрещнат зимата на студено. От „Брикел” обясниха, че доставят гориво на 6 централи или с други думи - спиране на работата им ще се отрази на стотици хиляди абонати.

 

 

Всичко това се случва броени дни, след като премиерът в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка в ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово. При нея беше констатирано 15 пъти по-високо количество сериен диоксид във въздуха от допустимото. От „Брикел” твърдят, че имат план за модернизация и намаляване на замърсяването. Павлов отрече и да са пречили на проверка на екоминистъра и показа кадри, че само е бил помолен да изчака.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.