Това стана ясно на брифинг в МС

Кабинетът реши да затвори ТЕЦ „Брикел” до отстраняване на пропуските в дейността ѝ. Това стана ясно от изявление на премиера Кирил Петков и министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Според министър-председателя нарушенията, които са установени в „Брикел”, са „умопомрачаващи”.

Петков установи обезпокоителни факти при изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите на екоминистъра има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време. Затова се налага принудителна административна мярка за затварянето на ТЕЦ-а.

Сандов лично е информирал премиера за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, с конфликт на интереси или потенциално опъване на „чадър” върху предприятието през последните години.

„Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване”, призова екоминистърът.

Шефът на "Брикел": Работим в поставените ни норми и граници, постоянно ни проверяват

Той подчерта, че предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България, затова затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност.

„Тази ТЕЦ е трябвало да бъде изключена от българската енергийна система още през 2011 г., но заради приватизация и придобиване и явно опъване на „чадър” тя е работила при същите технологични измерители и технология от преди повече от 50-60 г.”, уточни още Сандов.

Екоминистърът посочи, че за него е недопустимо обекти от важната инфраструктура на България да бъдат собственост на хора, за които реалният свят не знае нищо. „Явно е, че става въпрос за подставени лица и сламени хора – нещо, което не би трябвало да съществува”, е неговото мнение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.