Петков е бил придружен от вицепремиера Борислав Сандов

Министър-председателят Кирил Петков направи изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Премиерът посети лично обекта заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат до мястото и направи фрапиращи констатации във връзка с опита му да установи реалната ситуация в „Брикел“, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Сандов: По-трудно може да се състави правителство с мандат на БСП, но шансове има

В рамките на днешната инспекция също бяха направени силно обезпокоителни констатации, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Министър-председателят посети мобилната станция за измерване на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид беше 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици беше 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

ТЕЦ "Бобов дол" изгражда връзка с газопровода за Северна Македония

“Над 20 пъти надвишение в единия случай с праховите частици, в другия случай говорим за 30 пъти надвишение. Реално в момента сме в много опасна зона за човешкото здраве. Този пушек е ужасен”, каза премиерът в оставка и заяви: “Искаме да покажем, че никой не е над закона, до последния ден това правителство ще продължи да следи правилата и да следи нормите”.

Заедно с премиера Кирил Петков и с вицепремиера Борислав Сандов в проверката днес участваха представители на редица институции: РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, ГД „ПБЗН“, Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ. От всички институции министър-председателят изиска подробни доклади и бърза реакция. Премиерът Петков ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с г-н Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Сандов: Геотермални води могат да произвеждат топла вода и ток

Вицепремиерът Борислав Сандов от своя страна изтъкна, че през последните шест години срещу ТЕЦ “Брикел” има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани така, че да падат в съда.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.