Според експерти потенциалът за това е голям

Всяка секунда в атмосферата се отделят огромни количества въглероден диоксид. Основната причина – изгарянето на изкопаеми горива като петрол, въглища или газ, особено за производството на електроенергия и топлина. Учените казват, че изменението на климата може да бъде овладяно, само ако наред с други неща въглеродът се отстранява от атмосферата и се съхранява дълбоко под земята. Възможно ли е обаче това? Знаем, че изпомпваме твърде много въглероден диоксид във въздуха, но не би ли било чудесно, ако можехме да улавяме въглерода и да го съхраняваме дълбоко под земята?

Идеята за улавяне на въглерод не е толкова нова. Американският флот използва този принцип още преди десетилетия, за да пречиства въздуха в подводници и космически совалки, които са изпълнени с въглероден диоксид, използван от войници и астронавти.

„Истории от света”: Как се прогнозира настъпването на мусон (ВИДЕО)

Технологията за улавяне на въглерод е нещо като голяма инсталация за измиване, каквато например има в Южна Индия. При нея първо замърсеният въздух се засмуква в системата от вентилатори. След като е филтриран и пречистен, той се охлажда в съоръжение и преминава през течен разтворител, който абсорбира въглероден диоксид. Освобождава се чистият въздух, който вече се състои почти изцяло от водна пара. Въглеродният диоксид, който се отделя от разтворителя, може да се използва за производство на други продукти като натриев карбонат или за отопление на оранжерии, или за зареждане с гориво.

Човек може да улови въглеродния диоксид още при източника на замърсяване, както в индийската фабрика, където се изгарят въглища и да отстрани въглеродния диоксид от изпускания дим и да го изпрати в съседната фабрика за натриев карбонат. Това е известно като „улавяне при източника”.

Стотици пилотни системи и над 50 големи системи в момента работят по този начин – с директно улавяне на въздуха, големи вентилатори извличат големи количества замърсен въздух директно от атмосферата.

В момента има 15 такива завода по света, но експертите казват, че потенциалът е огромен. Разбира се за околната среда е по-добре, ако емисиите не се оказват във въздуха, затова компаниите се опитват да вкарат въглеродния диоксид дълбоко в земята.

„Истории от света”: Суша в Кения – творчество в борбата срещу изменението на климата

Компаниите, които се занимават с улавяне на въздух, свързват около 9 000 тона въглероден диоксид годишно. Все още обаче това струва повече от 200 долара да се отстрани 1 тон въглероден диоксид. За да разширят индустрията, компаниите смятат, че трябва да има по-добри финансови стимули.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.