Каква е равносметката след трагедията?

Бейрут беше разтърсен от експлозия на 2 750 тона амониева селитра през август 2020г. Малко след него последва дъжд от оставки на висши държавници. Депутати от парламентарно представените партии в Бейрут подадоха оставки в знак на протест срещу масовата политическа корупция и явни знаци за неглижиране на разследването на взрива на пристанището на 4 август. Две години след случилото се - има ли наказани и кой ще поеме отговорност за случилото се?

Протести в Бейрут заради спряното разследване на взрива (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Разследването на взрива беше шанс да видим как политиците се справят с цялата идея за справедливост. Знаем, че Ливан е страна на безнаказаност, страна, в която приключи гражданска война и бяха извършени кланета, но никой ги разследва - и много от тези, които го извършиха, бяха на власт. Видяхме също как политиците използват всичко, което имат - от гняв, злоупотреба с власт и улични действия и т.н. - за да спрат разследването и ето какво се случи", разказва адвокатът Низар Сагие пред Ройтерс.

„Това престъпление живее в съзнанието на хората. То изразява 30 години небрежност и лошо управление на публичните сектори. Имаше опасност, която заплашваше цялата столица, всички знаеха за това, но никой не взе мерки, сякаш беше нещо нормално и това показва как администрацията и съдебната система в ливанската държава се съобразяват само с личния интерес и не мислят за обществения", добавя Низар.

Завършват разчистването след взрива на пристанището в Бейрут (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Все още нямаме правосъдие и не знаем истината за това кой уби децата ни. Дори и след 10 години да стане, пак ще ходим по улиците и ще крещим, докато не излезе истината, защото децата ни не са евтини. Изобщо", разказва Илхам, който живее в Бейрут.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Видео: Ройтерс