Те издигнаха портрети на своите изгубени роднини и плакати

Стотици възмутени ливанци, предимно роднини на хора, загинали при смъртоносната експлозия в пристанището в Бейрут, протестираха днес срещу замразяването на разследването.

Тарек Битар, съдията, водещ разследването на смятаната за най-смъртоносна катастрофа в Ливан в мирно време, трябваше да преустанови работата си в понеделник заради оказвани от политици пречки.

Протестиращите се събраха пред съдебната палата в Бейрут под строгото наблюдение на полицията и разгърнаха голям транспарант, който гласеше: „Няма да ни убиете два пъти“.

Протести и сблъсъци в Бейрут в деня на траур

Те издигнаха портрети на своите изгубени роднини и плакати, призоваващи за справедливост и изразиха подкрепата си за Битар, чиито призовки към високопоставени служители му спечелиха поредица от зле прикрити заплахи.

Предшественикът на Битар Фади Саван също беше отстранен от разследването по-рано тази година, след като изпрати призовки на бивши министри и влиятелни лица във връзка с експлозията.

"Ние страдаме от 13 месеца заради намесата на политици в разследването", каза Рима ал-Захид, чийто брат, който е бил служител в пристанището, е загинал при взрива.

„Когато чух, че разследването е спряно, почувствах, че отново сме предадени и ни убиват втори път“, каза тя пред АФП.

Завършват разчистването след взрива на пристанището в Бейрут (СНИМКИ+ВИДЕО)

На 4 август 2020 г. в резултат на две експлозии, които последваха една след друга, в Бейрут бяха убити около 215 души, а хиляди бяха ранени. Взривната вълна унищожи напълно по-голямата част от пристанището и околните квартали. Трагедията беше причинена от голяма пратка амониев нитрат, която е била складирана в пристанището, без да се спазват мерките за сигурност.

Източник: БГНЕС