Тя им дава възможност да отглеждат органична храна и да подобряват качеството на почвата

Всяко дете знае, че от твърде много захар се пълнее и се развалят зъбите. Захарта обаче в големи количества не само е нездравословна за човешкото тяло, но нейното отглеждане обикновено уврежда и околната среда, например под формата на захарна тръстика. Млада ганайка от Акра се мести в провинцията, за да убеди фермерите, че има и друг начин.

„Истории от света”: Защо изчезва рибата в Средиземно море (ВИДЕО)

Одри Съдарко израства в столицата на Гана и учи „Стопанско управление”. Днес тя живее и работи в провинцията сред производители на захарна тръстика.

„Това беше невероятно приключение, но на моменти и влакче на ужасите. То започна преди около 4 години, когато дойдох тук като изследовател и турист. Исках да науча повече за това какво представлява захарната тръстика и какви са ползите, които носи на общностите в Гана”, разказва тя.

Много захарна тръстика се отглежда в района на Волта, в югоизточната част на страната. Там Съдарко е създала малка производствена база за органични торове.

Основният компонент отпадъци от захарна тръстика се произвеждат в големи количества по време на прибиране на реколтата. Фермерите често не знаят какво да правят с тях. Първо отпадъците се сушат, след това се овъгляват и се преработват в тор.

Французойка превръща в шедьоври използвани бутилки, счупени слушалки и стари книги (ВИДЕО)

„Името на продукта е „сабон тера” – това означава нещо като „преродена земя” и тук ние искаме да дадем възможност на фермерите да отглеждат органична храна, както и да подобрим качеството на почвата чрез лесно достъпни органични торове и хранителни вещества за селското стопанство”, казва Одри Съдарко.

Семинарите се провеждат в малката демонстрационна ферма, която е в съседство. Към тяхната мрежа принадлежат около 30 фермери. Те учат не само как да отглеждат органични зеленчуци, но и че здравата почва е полезна за климата, защото съхранява въглерод.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.